Délkelet-Ázsia

Monday, July 31, 2006

Szingapúr: esküvő


Múlt héten Andi egy esküvőn volt Szingapúrban. Tulin nevű barátnője volt a mennyasszony, egy barátságos kínai lány. Mivel Tulin rokonai Kínában élnek, a vendégek száma elég kevés volt (kb. tíz fő), ezért csak anyakönyvi hivatalban volt az esküvő. A templomi szertartás később lesz. A szertartás 15 percig tartott egy nagyon pici teremben. Ahogy hallottuk az ügyintézés - Szingapúrra jellemzően - gyors és ügyfélbarát. A helyi anyakönyvi hivatal (a szingapúri Registry of Marrige) honlapján megtalálhatóak a részletek.



Ezen kívül a múlt hét szombaton voltunk egy kiváló barbeque partin is. Nagyon népszerű a barbeque Szingapúrban, a baráti összejövetelek egyik színtere. A lakóparkunkhoz tartozik egy-két barbeque hely is, melyek közül pár az úszómedence mellett van, aminek tényleg különleges hangulata van. Utána ismét elmentünk az egyik kedvenc helyünkre, az Insomnia nevű bárba. Az élő zene és az állandó törzsvendégek jó hangulatot garantálnak.

A hétvégén persze ismét bevetettük magunkat a bevásárló körzetekbe is. A szingapúri Chinatown Pagoda utcájának egy-két eldugottabb üzletében például gyönyörű kínai bútorokat néztünk. Venni sajnos nem vettünk egyet sem, de már a látványért érdemes elmenni. Ezután - a régi bútorok ellentéteként - elmentünk a Funan IT bevásárlóközpontba (lásd jobbra). Egy hat vagy hétemeletes üzletház tele informatikai boltokkal. Havonta egyszer be szoktunk nézni ide, megéri.

Thursday, July 27, 2006

Golden Blog: köszönjük a szavazatokat!


A Golden Blog versenyének második fordulója lezárult, a győzteseket a HVG egyik oldalán tudjátok megnézni. A "Hely szelleme"kategóriában, ahol mi is indultunk, az alábbi végeredmény született:
  1. Afrikarulez, avagy AISEC Internship in Nigeria - 205 szavazat
  2. BalatOnline - 183 szavazat
  3. Firenze - 139 szavazat

Gratulálunk a győzteseknek, az első helyezettnek, Foginak pedig sok sikert a harmadik fordulóban! Robymus-hoz hasonlóank mi is meglepődtünk, hogy a négy ázsiai blog közül egyik sem került be az első háromba. Bár mi már annak is örültünk, hogy rájuk találtunk!

Köszönetet szeretnénk mondani a ránk voksolóknak, összesen 132 szavazatot kaptunk, mellyel a negyedik helyezést értük el! Nem hittük volna, hogy ennyi szavazatot kapunk! A verseny által több ember ismerhette meg a blogunkat, reméljük az új olvasók közül páran továbbra is olvasni fognak minket!

Továbbá a HVG-nek köszönjük a verseny megszervezését! Sok jó blogot olvastunk végig. Mindenkinek tudjuk ajánlani, hogy, ha eddig nem tette meg, akkor nézzen bele a kategória többi blogjába (a lista a egy korábbi Délkelet-Ázsia bejegyzésben megtalálható).

Monday, July 24, 2006

Malájzia - Kuala Lumpur

Kuala Lumpur, Malájzia fővárosa elbűvölt minket. Modern, gazdag, de egyben egzotikus város. Hétvégén ugyanis Kuala Lumpurt néztük meg.


A várost 1857-ben alapították a Klang és a Gombak folyók találkozásánál. Az ón bányászatnak köszönhetően gyorsan fejlődött, és 1896-ban már a Maláj Államszövetség fővárosa lett. Ma már Kuala Lumpur az egyik leggyorsabban fejlődő város Délkelet-Ázsiában. Szingapúrt nem számítva Malájzia rendelkezik a térségben a legmagasabb egy főre jutó GDP-vel, messze megelőzve Thaiföldet, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket.

Az első nap fénypontja a Függetlenség tér (Merdeka Square) volt. A taxi a Abdul szultán Samad épületéig (Sultan Abdul Samad Building) vitt el minket. Már ez az épület nagyon megtetszett nekünk. A gyarmati idők stílusában épült, ma a Maláj Legfelsőbb Bíróság található benne. A téren található még a Régi Városháza (Old City Hall), a Nemzeti Történelmi Múzeum (National History Museum), a könyvtár, a Selangor Club épülete (a 19. századi elit találkozóhelye), a St Mary's Cathedral (egy kicsi, de elegáns anglikán templom) és a Jamek mecset (Masjid Jamek vagy Masjid Jame). Csak emiatt az egy tér miatt érdemes lenne meglátogatni Kuala Lumpurt (és ennél jóval többet tud nyújtani a város).

Kuala Lumpuri fényképeink

Elég rossz időt fogtunk ki az első nap, így a bevásárlóközpontokat is felfedeztük. Főleg a "Golden Triangle", azaz "arany háromszög" nevű üzleti negyedben találhatóak a plazák.

A második nap reggelén a tervezett korai felkelés nem igazán jött össze. Mikor délelőtt 11-re megérkeztünk a 452 méter magas Petronas ikertornyokhoz, már nem kaptunk jegyet, hogy felmehessünk a 41. emeleti Skybridge-re (reggel fél nyolcra érdemes ide érkezni). Így csak lentről csodáltuk meg az építményt. Az épület az 1998-as átadásakor a világ legmagasabbjának számított, mely címet azóta elhódította a 2004-es Taipei 101 Taiwanban. A rangsor ennél bonyolultabb, hiszen már négy-öt kategória szerint osztályozzák az épületeket (legmagasabb ponttal rendelkező, vagy a legmagasabb, használatban levő emelettel rendelkező stb.). Petronas amúgy a maláj olaj- és gáztársaság.

Ezután visszamentünk a Függetlenség térre, ahol az 1909-ben épült Jamek mecsetet néztük meg alaposabban. Az épület az ezeregyéjszaka hangulatát idézi a pálmafáival, a minaretjeivel és hagymatetős épületeivel. A bal oldali képen Andi látható a mecsetben, hosszú ruhát, illetve nőknek fejfedőt a mecsetnél lehet ingyen kölcsönözni.

Ezután a Chinatown-ba, a kínai negyed-be vetettük be magunkat. A Lonely Planet Chinatown gyalogtúráját próbáltuk követni, kevés sikerrel (a könyvben szereplő térkép használhatatlan, az utcák tájolásai nem stimmelnek). A Sze Yah templom-ot azért megtaláltuk. Kisméretű, de nagyon barátságos kínai templom. A kis üzletek között sokat barangoltunk. Ezután az 1906-ban épült Chan See Shu Yuen templom-ot látogattuk meg, melyet a helyiek csak Zöld Templomnak hívnak. A Chan See Shu Yuen klán építette, mely a kínai családhoz tartozó bevándorlók itt szállhattak meg (itt nem a szűk családot kell érteni :) ).


A kínai városrész után még a Negara mecset-et (Masjid Negara avagy Nemzeti mecset) is megnéztük. Modern, hatalmas épület. Sajnos nem tudtunk bemenni a mecsetbe, a Lonely Planet a nyitvatartást is tévesen tüntette fel :( . A mecsetet a következő időpontokban lehet látogatni: pénteken 15:30-16:00 és 17:30-18:30, a többi napon 9:00-12:00, 15:00-16:00 és 17:30-18:30. Mi persze négy után érkeztünk. A mecset környékén gyönyörű, a gyarmati időkből származó épületeket lehet megtekinteni: a régi pályaudvart, a Heritage hotelt és a Maláj Állami Vasútak (KTM Berhad) épületét. Nekünk főleg az utóbbi tetszett, nem értjük, miért nem említi egyik útikönyv sem.

A harmadik nap Kuala Lumpur belvárosától messzebb levő látványosságokat néztük meg. Kezdtük a Királyi Palotával. (A kilenc maláj szultán közül választják a királyt ötéves periódusra.) Sajnos nem lehet belépni, csak kívülről lehet fényképezni. Utána következett a csodálatos kilátást nyújtó Thean Hou templom (lásd balra). Annak ellenére, hogy csak 1987-ben épült, nagyon hangulatos, az egyik legszebb kínai templomt, amit valaha láttunk. Tetszett, hogy elsősorban helyiek voltak benne, nem túristák. Ezt követően a Lake Garden-hez mentünk: a Perdana tó (Tasik Perdana) körül gyönyörűen kiépített kertek talállhatóak. Először a nemzeti emlékmű környékét jártuk be. Majd az orchidea kert-be mentünk. Bár a szingapúri jobban tetszett, de ezt a kertet is érdemes megnézni.

Utazási tudnivalók:

Időjárás: a hőmérséklet 21 és 33 fok között ingadozik, az átlagos páratartalom pedig akár 82 százalék fölé is emelkedhet. Az esős időszak márciustól áprilisig, illetve szeptembertől novemberig tart. Általában 1-2 órát esik az eső.

Vízum: Nem kell semmit fizetni! Érkezéskor kell kitölteni egy formanyomtatványt (néhány adatot kell csak feltüntetni, a kitöltés kb. 1 perc), majd pecsételnek az útlevélbe, és kész is!


Közlekedés: A taxi olcsó, DE csak taxiórát használó kocsikba szabad beülni! Mindenképpen egyeztetni kell a sofőrrel, mielőtt az autóba beülnénk! Számtalan esetben csak összeget mondanak, ami persze jóval drágább, mint amennyit ténylegesen ki kellene fizetni (a rendes ár négyszerese). A metrót is érdemes használni, olcsó és elég modern.

Szállás: Mindenképp ajánlott valahol a központban hotelt keresni, mert ellenkező esetben sok időt és pénzt pazarolhatunk az utazásra. Óriási dugók vannak.
Mi a Swiss Garden nevű szállodában laktunk, melynek jó volt az elhelyezkedése. Sétálás közben viszont láttunk egy másik hotelt, amit szintén tudunk ajánlani mindenkinek, mert az talán még jobb helyen van, mint a Swiss Garden. A hotel neve: Ancasa Hotel.

Utazás Kuala Lumpurba: mi busszal utaztunk Szingapúrból. A buszút 5-6 óra. A Lavender buszállomásnál, illetve az interneten lehet a jegyeket megvenni. A legkedvezményesebb akkor lenne a buszjegy ára, ha az ember átmegy Johor Bahru-ba, és ott veszi meg a jegyet.

Thursday, July 20, 2006

Szingapúr: Cathay mozi, chilis rák ...

Az elmúlt napokban több eseményt is megünnepeltünk Szingapúrban.

Először is a legfontosabb, amiről említést tennénk, az a második házassági évfordulónk, mely egyben Andi születésnapja is. Egyikünk sem gondolta volna, hogy egyszer ezt az ünnepet Délkelet-Ázsiában fogjuk ünnepelni.

Az egyik ajándék az volt, hogy elmentünk a Cathay Cineplex moziba. (Kis érdekesség: a "Cathay" szó a 19. századig Kína elterjedt angol neve volt, majd a "China" szó vette át a helyét. A "Cathay"szó eredete Marco Polo-ig nyúlik vissza.) A "Just My Luck" című vígjátékot néztük meg. Sokat nevettünk. Ha már a szingapúri mozikról írunk, két dolgot érdemes kiemelni. Egyrészt a temekben iszonyúan hideg van, ezért mindenki pulcsiban ül (az Egyenlítőn)! Úgy látszik, akkor elégedettek, ha mindenki jégkockává fagy. Másrészt a termek lényegesen kisebbek, mint a magyar mozik termei. Szingapúri ismerőseink nem is igazán értették, amikor a "nagyobb" mozikat kerestük. Szerintük egyszerűen esélytelen lenne megtölteni a nagyobb termeket.

A hétvégén az ünneplést a Chijmes (Szingapúr egyik felkapott vacsorázó helye) Insomnia bárjában folytattuk. Este 11-től zenekarok lépnek fel, akik mindig jó hangulatot teremtenek.

Rákövetkező napon az egyik magyar INSEAD-os diák, Balázs, aki januárban kezdte el tanulmányait az INSEAD-on, házibulit tartott, ahová mi is hivatalosak voltunk. A társaság körülbelül húsz főből állt, nagyon jó kis csapat volt. Mindenki hozott valami kis harapnivalót, desszertet stb.

A múlt hetet a Long Beach Marina Seafood étteremben zártuk, ahol finom chilis rákokat lehet kapni. Szingapúrban sok jó tengeri éttermet lehet találni, de sokak szerint ez a legjobb (nekünk is ez a véleményünk). A chilis rák mellett a nyers osztriga is nagyon jó. A kiszolgálás kiváló, és az árak sem szálltak le. Ebből következően érdemes napokkal korábban asztalt foglalni, különösen hétvégén.

Indonézia, Jáva sziget: ismét a hírekben

Általában a személyes kalandjainkról szoktunk írni, de az elmúlt időszak indonéz eseményeiről úgy éreztünk, hogy írnunk kell.

Indonézia Jáva szigete sajnos ismét a figyelem középpontjába került egy természeti katasztrófa kapcsán. A tegnapi hírek szerint az eheti szökőárnak már 341 halálos áldozata volt, továbbá 229 ember eltűnt. A szökőár oka egy földrengéssorozat volt Jáva szigetétől délre, az Indiai-óceánban (lásd az Environment News Service térképen x-szel megjelölve). Az első rengés erőssége 7,7-es volt a Richter skálán. A nagyobb portálok jól összefoglalják a szörnyű katasztrófáról szóló híreket, így nem is mennénk jobban a részletekbe.


Szingapúrban már hetek, hónapok óta téma Jáva szigete. Ami szerintünk kimaradt a hírekből, az a katasztrófák hosszú sora, mely az útobbi néhány hónapban érte a szigetet:
  • Áprilisban két vonat ütközött össze Jáva szigetén. Ezer ember utazott a két szerelvényen, a halálos áldozatok száma 13 volt.
  • Ezután következett a májusi Yogyakarta környéki földrengés, mely 5,700 halálos áldozatot követelt, és 150,000 házat rombolt le.
  • A földrengés a Merapi vulkánt is instabillá tette. A vulkán kitörésének veszélye miatt több ezer ember kilakoltatása vált szükségessé.
  • A madárinfluenza is mind nagyobb problémát jelent, júliusban már a 41. ember halt meg ebben a kórban Indonéziában (a világon összesen már 130 ember esett áldozatul. Indonéziánál jobban csak Vietnámot sújtotta ez a betegség).
A fentiek miatt Jáva szigete gyakorlatilag lekerült a túrisztikai térképről. A hírek egyre többször említik a kétségbeesett étterem- és szálloda tulajdonosokat, illetve a túrizmusban dolgozókat. Míg korábban az ismeretségi körünkből többen terveztek jávai útat, most már mind lemondtak róla. Már korábban is iszonyúan kedvezményes jegyeket kínáltak a légitársaságok, valamint a jávai hotelek is igen kedvező árakat ajánlottak, így április előtt sokan elgondolkoztak egy jávai körúton.

Hogy miről híres Jáva szigete? A fő nevezetesség az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított templom-komplexumok: Borobudur és Prambanan, melyek Yogyakarta városból könnyen elérhetőek (Yogyakarta a legjelentősebb túrisztikai központ Jáva szigetén). Délkelet-Ázsiában három fő történelmi emlékművet emelnek ki: az Angkor Wat-ot Kambodzsában, Bagan-t Burmában és Borobudurt Indonéziában (a listán persze lehet vitatkozni, nekünk a Rangoon-i Shwedagon Paya tetszett a legjobban eddigi utazásaink során). Jáva persze gyönyörű tengerpartokkal is rendelkezik, nyaralás esetén ideális célpont.

Monday, July 17, 2006

Ünnepségek

Még mindig az elmúlt hetek eseményeinek megörökítésénél tartunk, ahol mindenképpen kitérnénk július 6-ra, a diplomaosztómra.


Gyorsan elment ez az év az INSEAD-on, mintha csak most érkeztünk volna Szingapúrba. Érdekes év volt. Mikor jelentkeztem az MBA képzésre, több dologgal nem voltam tisztában.

Egyrészt azt hittem, lényegesen könnyebb lesz a program. Az öt periódus közül az első már keményen indult, de ez még egy folyamatos vizsgaidőszaknak volt felfogható. A második időszak még erősebb volt. Lényegében féléves tárgyakat próbáltak leadni két hónap alatt. A csúcs pedig a harmadik időszak volt (január-február), ekkor már a kötelező tárgyak mellett választható tárgyaink is voltak. Ennyit a Közgázon vizsgaidőszakban nem tanultam, nem hogy szorgalmi időszakban (az öt periódus egyben azt is jelentette, hogy kéthavonta vizsgaidőszak volt). Márciustól már kezdett könnyebb dolgom lenni. A legkönnyebb persze az ötödik periódus volt, mivel a korábbi időszakokban több kreditet vettem fel, mint kellett volna. Így végre pihenhettünk. (Az INSEAD-ról még többet is írunk, de az már egy külön bejegyzés lesz.)


Másrészt egyikünk sem gondolta volna, hogy ennyire megszeretjük Ázsiát (különösen Andi véleménye változott meg nagyon, pozitív irányba). Az INSEAD egyik nagy előnye, hogy ha nem tetszett volna Szingapúr, akkor vissza lehetett volna menni Európába, Franciaországba (az INSEAD-nak két campusa van: Fontainebleau és Szingapúr). Végül mindegyik periódust itt töltöttük. A periódusok közötti szünetek kiválóan alkalmasak voltak egy-egy kisebb utazásra. Kellemes meglepetés volt a fapados járatok és a szállodák kedvező árai (egyik ázsiai ismerősünknek most intéztünk szállást Budapesten, és enyhén szólva drágának találtuk az árakat - itt egy budapesti kis panziószoba áráért egy lakosztályt lehet kapni).

Magára a diplomaosztóra térve: a szingapúri Raffles Hotel-ben kaptuk meg a diplomát, melyet egy gyönyörű vacsora követett a Senso-ban. Az ünneplés helyszíne a Ministry of Sounds volt. Ezzel egyidőben volt a diplomaosztó az INSEAD másik campus-án, Franciaországban.
Örültünk, hogy a szüleim el tudtak jönni a diplomaosztóra, végre együtt volt a család.

Sunday, July 16, 2006

Golden Blog: szavazhattok ránk is!



Blogunk immár szerepel a HVG által meghirdetett Golden Blog versenyen. Meglepetésünkre a második fordulóba is bekerültünk: a kb. 2,100 nevezés közül a zsűri kiválasztott száz blogot. A lista persze szubjektív, így ez a lista inkább egy érdekes körképet mutat a magyar blogéletről. A blogokat 11 kategóriába sorolták be, mi a "Hely szelleme" kategóriában versenyzünk, "Délkelet-Ázsia" névvel. Zhao Man-hoz hasonlóan felsorolnánk az összes indulót a kategóriában, olvassátok őket, érdemes:

AISEC Internship in Nigeria

BalatOnline
Bangkok Charlie jelenti
Bangkok-napló
Délkelet-Ázsia
Firenzei tavasz
Minden kikotoben
Újlipótváros.hu
ZhaoMan

Megtiszteltetés, hogy ezekkel a blogokkal versenyezhetünk, nagyon jónak tartjuk őket. Olvasgatjuk őket rendszeresen. Érdemes körülnézni a többi tíz kategóriában is, kiváló blogokat lehet találni. Hihetetlen, mennyi időt töltenek el az emberek blogolással. Sok, számunkra ismeretlen blogot találtunk. Mi főleg ezt tartjuk a verseny fő céljának.

Szavazni a következő Golden Blog linken tudtok. Lehet csak egy kategóriára, meg az összesre is szavazni. Csak az email címet kell megadni (nem kell regisztrálni), majd a voksot a HVG-től egy emailben megkapott linkre kattintva kell megerősíteni. A határidő július 23-a éjfél. Amennyiben ránk szavaztok, előre is köszönjük!

Zhao Man már idézett bejegyzéséhez hasonlóan mi is örülünk a sok ázsiai blognak, a kilenc blog közül négyet Ázsiában élő magyarok írnak. A bangkoki beszámolókat lebilincselő olvasni, az északkelet-ázsiai Taiwan-t pedig személyesen nem ismerjük, így érdekes róla olvasni. Ha ismertek ázsiai blogokat, kérlek küldjétek el nekünk!

Érdekes lenne egyszer összegyűjteni a külföldön élő magyarok blogjait. A legtöbb nagyvárosban él 40-50 magyar, abból ha akár egy ember is blogolna, már érdekes gyűjtemény lenne. Szerintünk a sokat emlegetett web 2.0 az utazásokat jelentősen átalakította. A web 2.0 definícióiba nem mennénk bele, de gyakorlatiasan fogalmazva, az a lehetőség, hogy az interneten meg lehet ismerni a többi utazó tapasztalatát egy adott városról/szállodáról, felbecsülhetetlen értékű. A Tripadvisor vagy az Asiarooms.com szálloda ajánlóinak segítségével az eddigi utazásaink alatt mindig sikerült jó szállodákat kedvező áron megkapni (lásd balra), és egyszer sem csalódtunk (ellentétben akár a magyarországi szállásfoglalásainkkal, amikor azon töprengtünk egy-egy szállodát elnézve, hogy honnan - és mikor :) - készülhettek az interneten található fotók). Az utazások előtt a Google Blog keresője segítségével rendszeresen elolvassuk az adott városról szóló blogokat. Sokkal jobban szeretjük ezeket a beszámolókat, mint az utazási könyvek állandóan pozitív beszámolóit. Magyar blogokat sajnos nem nagyon találtunk, de jó lenne látni, hogyan vélekednek egy-egy helyszínről a hazánkfiai.

Thursday, July 13, 2006

Indonézia - Pangkil sziget

Az INSEAD tanév végeztével a diákok Pangkil szigetére szerveztek egy háromnapos kirándulást, melyen mi is részt vettünk. A csapat huszonöt főből állt.


Szingapúrból először Bintanra mentünk, majd fél óra buszút után egy másik kikötőből ismét hajóra (inkább csónakokba) szálltunk. A buszút alatt legalább volt alkalmunk megnézni az igazi Bintant. Korántsem olyan szép, mint az északi részen elhelykedő szállodák. (Balinál érezhetően szegényebb a sziget) A Bintanról Pangkilba menő egyik kis csónak a tenger közepén sajnos lerobbant. Szerencsére két csónakkal indultunk el, így át tudtunk szállni a másikba. Huszonöt embert érezhetően nem bírt el a csónak a nagy hullámzásban, így csigalassúsággal haladtunk. Az út közben volt olyan érzésünk, hogy a maradék távot úszva kell megtennünk. Ez az út körülbelül egy órát tartott.

A sziget maga gyönyörű volt, hosszú fehér homokos tengerpart, kristálytiszta kék tenger, csodaszép kagylók a parton stb.( Lásd fent és balra. A bal oldali kép érdekessége, hogy napszemüvegen keresztül készült.) A szigeten kevesebb, mint tíz faház található , melyeket mind a mi csoportunk foglalt el. Nagyon ízlésesen voltak kialakítva a házak, a természet megőrzésére törekedtek az építészek. A mi házunk a többitől kicsit távolabb volt, a dzsungelben tíz percet kellett sétálni, hogy elérjük. Andi azt azért már túlzásnak tartotta (különösen éjszaka), hogy a háznak nem volt oldalfala (Lásd lent). Így tényleg olyan érzésünk volt, mintha a dzsungelben aludnánk. Az ágyon szerencsére volt szúnyogháló (elég sok szúnyog volt), bár Andit ez nem igazán nyugtatta meg. Amikor a házhoz közelítve este egy kígyót találtunk az ösvényen, már nem tetszett annyira a távoli ház.


Nappal viszont gyönyörű volt a sziget! Ki lehetett próbálni néhány vizisportot is pl. snorkelling, vitorlázás. Sajnos amikor mi mentünk snorkellezni, nem volt túl nagy a látótávolság, érdemesebb inkább a reggeli órákban kipróbálni. A szigeten még egy uszómedencét is kialakítottak!


Még több kép

A legjobb a társaság volt. Most volt utoljára együtt a csapatnak egy nagyobb része. Sokat beszélgettünk esténként.

Tuesday, July 11, 2006

Indonézia - Bali, Ubud

A Balin töltött 5 napos nyaralásunk alatt egy nap erejéig meglátogattuk Ubud-ot (június 28-án). Ahogy írtuk korábban, ez Bali kultúrális központja. A várost több kisebb falu övezi, melyek egy-egy mesterségre specializálódtak (pl. fafaragás).


Szingapúri házirorvosunk ajánlott egy megbízható vezetőt, aki reggel felvett minket a szállodánk előtt (aki Balira utazik, szívesen megadjuk az elérhetőségét). Először egy fafaragó műhelybe vitt el minket. Természetesen a fafaragó faluban volt a műhely. Ázsiai tartózkodásunk alatt már kezdünk hozzászokni ezekhez a műhelylátogatáshoz. Amikor megnéztük a Kínai Nagy Falat, hasonló volt az aranyozott fémvázakat készítő műhely meglátogatása. A látogatás első részében bemutatják, hogy az adott árukat nehéz elkészíteni. Az árakat a bemutató alapján elég magasan állapítják meg. Eddigi tapasztalataink alapján a piaci ár tízszeresét kérik el. Bár tényleg finom munkák, de érdemesebb ezeket a tárgyakat a környező piacon megvenni .

A műhelylátogatás után a szomszédos falukban gyönyörködtünk, majd beérkeztünk Ubud városba. A központi piacon (alias Art Market) gyorsan vettünk néhány ajándékot. Az elsőként mondott ár kevesebb, mint az ötödéért lehet megvenni a portékákat, így az alkudozás erősen ajánlott. Az ázsiai alkudozásról inkább egy másik bejegyzésben írunk majd.

A piac mellett található az Ubud Palota és a Puri Saren Agung templom. Nagyon gyönyörű. A palota alatt több, igen finom ízléssel berendezett faházat kell érteni. Még a kisebb falukban is legalább három hindu templom található Baliban, így Ubud esetén sejthető, hogy kitettek magukért.

Az ebédet a "Dirty Duck" nevű étteremben fogyasztottuk el, szintén a szingapúri háziorvosunk ajánlására. A rizsföldek előtt található ez a gyönyörűen berendezett, igaz, kicsit drága étterem. Különálló házrészekből áll, lélegzetelállító. A Lonely Planet utikönyvben nem szerepel, de mindenkinek tudjuk ajánlani.

Még több kép


Ezután a rizsföldeket néztük meg. Majd a Pura Tanah Lot-hoz érkeztünk meg, mely a Lonely Planet szerint a legtöbbet fényképezett templom Balin. A templom a tengerben található, melyet csak a délutáni apály idején lehet a szárazföldön megközelíteni. Naplementekor már felsorakoznak a túrista seregek a csodálatos látvány miatt, így magányra itt se lehet számítani. Innen már visszamentünk a szállásra.


Saturday, July 08, 2006

Indonézia - Bali, Nusa Dua


Ahogy többen jeleztétek, az elmúlt két hétben eltűntünk. Kimondottan eseménydús napok voltak ezek. Véget ért az INSEAD MBA programnak az ötödik és egyben utolsó kéthónapos periódusa. András szülei és keresztfia pedig meglátogattak minket Szingapúrban. Pár napos városnézés után együtt elutaztunk Balira. Majd ketten részt vettünk az INSEAD zárókirándulásán. Huszonöten kibéreltünk egy lakatlan szigetet Indonéziában (meglepő módon olcsóbb volt, mint egy balatoni nyaralás). Ezt követte a diplomaosztó Szingapúrban. Ma meg indulnak haza a szülők Ricsivel együtt. Igen, egy kicsit sűrűnek tűnik. De majd irunk pár eseményről (Baliról, a lakatlan szigetről és a diplomaosztóról) részletesen is.

Visszatérve Balira: mivel Délkelet-Ázsia egyik legismertebb üdülőközpontja, gondoltuk a szülőkkel együtt ezt a szigetet érdemes megnézni.


Bali sűrűn lakott sziget, 3.1 millió lakossal rendelkezik , melynek többsége balinéz, hindu vallású. A sziget az Egyenlítőtől egy hajszálnyival (8 fokkal) délre található, 153 km hosszú és 112 km széles (lásd a Wikipedia-n). Fővárosa Denpasar, ahol a repülőtér is található. A legnevezetesebb üdülőhelyei:
  • Nusa Dua: az ötcsillagos szállodák tengerszakasza. Ahogy megcsappant a túristák száma (lásd erről később) elég kedvező áron találhatóak itt is szállások
  • Kuta: a legnyüzsgőbb és legnépesebb partszakasz, a legkedvezőbb árú szállodák itt találhatóak. Páran csalódtak ebben a partszakaszban, míg mások az itteni partikat dicsérték
  • Sanur: egy fokkal kevesebb túrista található itt
  • Seminyak: ahogy Kuta egyre jobban eltúristásodik, egyre többen ide jönnek, a villáiról híres - nagyobb baráti csoportok szokták ezeket a villákat kibérelni, sok INSEAD-os ismerősünk dicsérte ezt a részt
  • Ubud: a sziget belsejében található, Bali művészeti központja
  • Északi részen található partok: Balinak talán még a legérintetlenebb része, pl. Pemuteran. Több ismerősünk nyaralt itt, nagyon jókat hallottunk róla
Az első európaiak 1597-ben érkeztek Balira a holland Cornelis de Houtman vezetésével. A Lonely Planet tanúsága szerint több tengerész már akkor a gyönyörű szigeten maradt, nem voltak hajlandóak visszatérni Hollandiába. Bali, Indonézia többi részéhez hasonlóan, holland befolyás alá került 1945-ig. Elég hamar felkapták Balit, mint üdülőhelyet, már a harmincas években ismert volt. Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben művét idézve:

"Rövid, bölcs elmélkedés után azonban meglepően világias gondolatai támadtak [Kund Wolfgang festőművésznek]. Nem éppen remetéhez méltóak. Ilyen gondolat volt például, hogy ezen a helyen milyen világhírű fürdőtelepet lehetne létesíteni. A közeli Balit is mennyire felkapták az utóbbi időben [Rejtő 1939-ben írta a művet]."

"- Ide hallgass, király. A szomszéd Bali-szigetről regényeket írtak, és azóta a bennszülöttek gazdagok. Miért ne utánozhatnád ezt a példát?"


Ahogy írtuk, hindu vallásuak Bali lakói, ellentétben Indonézia többi muzulmán részével, ami több politikai konfliktus forrása. A sziget elég egyértelműen a túrizmusra épül, mely a 2002-es robbantások után igen visszaesett. Mikor Délkelet-Ázsiába érkeztünk 2005. közepén, már éppen kezdett visszatérni az eredeti túrista forgalom. Bali ismét kezdett jelentős mértékben drágulni. A 2005. októberi robbantások ismét megrázták a sziget idegenforgalmát. Még emlékszünk, hogy a bombázás utáni hetekben az addig jó előre lefoglalt repülőjegyek ismét elérthetőek lettek, a szállodaárak meg meredek zuhanásnak indultak. Az árak azóta ezen a szinten vannak. Bár már kezdenek visszatérni a túristák, de még mindig lehet kihalt éttermeket és boltokat találni.

Mi Nusa Dua-n foglaltunk szállást a Grand Mirage nevű hotelben, ami a reptértől kb. 20 percre van taxival. A szálloda közvetlenül a tengerparton van, így a kilátás gyönyörű. A szálloda nagyon sok extrával rendelkezik pl. masszázs (ki is próbáltuk, jó volt), nagy úszómedence, különböző éttermek és többféle vizisport kipróbálására is lehetőség van.

Összesen öt napot töltöttünk itt, első két nap pihentük, harmadik napon elmentünk Ubud városba (lásd a következő bejegyzésnél), majd a másik két napot ismét fürdéssel, pihenéssel, sétálással töltöttük. A második nap este megnéztünk egy balinéz táncbemutatót, amit mindenkinek ajánlunk.
A szálloda közvetlen közelében több hangulatos étterem is található és néhány érdekes üzlet, ahol többféle ajándéktárgyakat lehet vásárolni. Nekünk leginkább a maszkok tetszettek, de nagyon sok szép fából készül tárgyakat is lehet találni.


Még több kép

Utazási tudnivalók:

Vízum: 10 USD/fő, amit az érkezéskor kell fizetni, illetve az ország elhagyásakor pedig 100.000 Rp/fő (1 Ft=42 rupia)

Víz: ugyanúgy mint a többi ázsai országban (Szingapúr kivételével), nem ajánlott a csapvizet meginni, továbbá a fogmosáshoz is érdemes inkább palackozott vizet venni. Mivel a jeget is csapvízből készítik, így az éttermekben inkább jég nélkül rendeljünk italt!

Tengerpart: Kuta az egyik legközkedveltebb üdülőhely Bali-n, de inkább érdemesebb másik partot választani, mert rengeteg túrista van Kuta-n.

Időjárás: a száraz időszak áprilistól szeptemberig tart. Ha esik akkor is eláll kb. fél, egy óra múlva.

Pénz: a helyi pénz a rúpia, de több helyen (szállodákban, éttermekben) USD-t is elfogadnak. A kis utcai üzletekben viszont csak rúpiával lehet fizetni (félnek a hamis dollároktól). Helyi pénzt lehet váltani a repülőtéren és a boltoknál (utóbbiaknál kicsit kedvezőbb az árfolyam)! A reptéren több ATM is található, ahol rúpiában lehet kivenni pénzt (az ATM-ek elfogadnak sima Visa Electron kártákat is). A váltásnak ez talán a legkönnyebb formája.

Elektromos áram: 220 V, magyar norma szerinti aljzat