Délkelet-Ázsia

Sunday, January 08, 2006

Burma (Myanmar) általános tudnivalók

A téli szünetet Burmában töltöttük. Sokak szerint Burma Délkelet-Ázsia legegzotikusabb országa. Burmába viszonylag nehezebb megszervezni egy utazást, így a legfontosabb tudnivalókat össze is foglaljuk:


  • Főbb látnivalók: Burma elképesztően sok történelmi és természeti látványossággal rendelkezik, de ezek közül három mindenképpen szerepel a Délkelet-ázsiai Top 10-ben: a Shwedagon Paya Rangoonban; az ősi város Bagan, a több, mint kétezer pagodájával; és Inle Lake. A történelmi emlékek közül a Golden Rock, Bago, Mandalay, Mrauk U is gyönyörű. Továbbá kellemes tengerpartokkal (pl. Ngapali) is rendelkezik az ország.
  • Átnevezések: 1989-ben az országgal együtt (ekkor lett Burmából Myanmar) több várost és folyót átneveztek. Ekkor lett Rangoonból Yangon, Paganból Bagan, Peguból Bago, az Irrawaddy folyóból Ayeyarwady.
  • Be- és kiutazás: a vízumügyintézés Szingapúrban (és tudomásunk szerint Bangkokban) nagyon gyors. Nekünk egy nap alatt elintézték. A vízum 35 szingapúri dollárba került (kb. 20 USD). Beutazáskor már szerencsére se csoportos, se egyéni túrista vízum esetén sem kell beváltani 200 dollárt (ez viszonylag új módosítás). Korábban minden túristának be kellett váltani ezt az összeget FEC-re (lásd később), majd később csak az egyéni túrista vízummal rendelkezőkre vonatkozott ez a szabály. A kiutázáskor fejenként 10 dollár reptéri adót kell fizetni.


  • Pénz: a hivatalos pénznem a kyat, a hivatalos árfolyam pedig 5.5 kyat/USD. A valóságban 1100 kyat körüli árfolyamon váltják át a dollárt. A legjobb árfolyamot 100 dolláros címletek esetén lehet kapni a fővárosi hotelekben (1135 kyat/dollár), a legrosszabbat vidéken kisebb címletek esetén (1060 kyat/dollár). Utcán nem érdemes váltani, nagy eséllyel becsapják az embert. Amióta nem kell beváltani beutazáskor 200 dollárt FEC-re (1:1 volt az arány), azóta gyakorlatilag nem lehet találkozni ezzel a pénzzel. A dollár egyre jobban betölti a másodlagos valuta szerepét. Érdemes mind dollárt, mind kyatot tartani, és attól függően fizetni, hogy melyik esetén kap kedvezőbb árat az ember.
  • Mikor érdemes menni: leginkább október és március között. Márciustól jön a meleg évszak (közel 40 fok is lehet), majd májustól az esős évszak, amikor pl. Bagan közel járhatatlan. Decemberben, januárban Yangonban nagyon kellemes az idő, mint Mo.-n augusztusban. Baganban naplemente után már kicsit hideg van. Inle Lake-n, a Shan hegyek között naplemente után már nagyon hideg van, volt hogy négy réteg ruhát kellett felvenni.
  • Utazás országon belül: a városok között leginkább repülővel lehet utazni, egyrészt a nagy távolságok, rossz utak, és északon a magas hegyek miatt. Három megbízható légitársaság közül lehet választani: Yangon Airways, Air Mandalay és Air Bagan. A teljesen állami tulajdonban levő és veszélyes Myanma Airways-t mindenképpen el kell kerülni. A forgalom Burmaban jobboldali, azonban a kocsik 95 százaléka jobbkormányos (tekintve, hogy használt kocsikat a szomszédos, baloldali közlekedéses országokból hozzák be). Emiatt az előzés elég érdekes.
  • Kommunikáció: nemzetközi telefon mindig elérhető, csak nagyon drága (5-6 dollár/perc). A web emailek le vannak tiltva (pl. Yahoo, Hotmail, de a Freemail, vagy a Citromail sem működik), nekünk a kepeslap.hu segítségével sikerült csak üzenetet küldeni.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home