Délkelet-Ázsia

Thursday, July 20, 2006

Indonézia, Jáva sziget: ismét a hírekben

Általában a személyes kalandjainkról szoktunk írni, de az elmúlt időszak indonéz eseményeiről úgy éreztünk, hogy írnunk kell.

Indonézia Jáva szigete sajnos ismét a figyelem középpontjába került egy természeti katasztrófa kapcsán. A tegnapi hírek szerint az eheti szökőárnak már 341 halálos áldozata volt, továbbá 229 ember eltűnt. A szökőár oka egy földrengéssorozat volt Jáva szigetétől délre, az Indiai-óceánban (lásd az Environment News Service térképen x-szel megjelölve). Az első rengés erőssége 7,7-es volt a Richter skálán. A nagyobb portálok jól összefoglalják a szörnyű katasztrófáról szóló híreket, így nem is mennénk jobban a részletekbe.


Szingapúrban már hetek, hónapok óta téma Jáva szigete. Ami szerintünk kimaradt a hírekből, az a katasztrófák hosszú sora, mely az útobbi néhány hónapban érte a szigetet:
  • Áprilisban két vonat ütközött össze Jáva szigetén. Ezer ember utazott a két szerelvényen, a halálos áldozatok száma 13 volt.
  • Ezután következett a májusi Yogyakarta környéki földrengés, mely 5,700 halálos áldozatot követelt, és 150,000 házat rombolt le.
  • A földrengés a Merapi vulkánt is instabillá tette. A vulkán kitörésének veszélye miatt több ezer ember kilakoltatása vált szükségessé.
  • A madárinfluenza is mind nagyobb problémát jelent, júliusban már a 41. ember halt meg ebben a kórban Indonéziában (a világon összesen már 130 ember esett áldozatul. Indonéziánál jobban csak Vietnámot sújtotta ez a betegség).
A fentiek miatt Jáva szigete gyakorlatilag lekerült a túrisztikai térképről. A hírek egyre többször említik a kétségbeesett étterem- és szálloda tulajdonosokat, illetve a túrizmusban dolgozókat. Míg korábban az ismeretségi körünkből többen terveztek jávai útat, most már mind lemondtak róla. Már korábban is iszonyúan kedvezményes jegyeket kínáltak a légitársaságok, valamint a jávai hotelek is igen kedvező árakat ajánlottak, így április előtt sokan elgondolkoztak egy jávai körúton.

Hogy miről híres Jáva szigete? A fő nevezetesség az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított templom-komplexumok: Borobudur és Prambanan, melyek Yogyakarta városból könnyen elérhetőek (Yogyakarta a legjelentősebb túrisztikai központ Jáva szigetén). Délkelet-Ázsiában három fő történelmi emlékművet emelnek ki: az Angkor Wat-ot Kambodzsában, Bagan-t Burmában és Borobudurt Indonéziában (a listán persze lehet vitatkozni, nekünk a Rangoon-i Shwedagon Paya tetszett a legjobban eddigi utazásaink során). Jáva persze gyönyörű tengerpartokkal is rendelkezik, nyaralás esetén ideális célpont.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home