Délkelet-Ázsia

Saturday, January 14, 2006

Burma - Bagan

Yangonból Baganba repültünk. Bagant Burma első számú nevezetességének tartják, Angkor Wat mellett Délkelet-Ázsia leglenyűgözőbb történelmi emléke. Bagan körül 2.217 pagoda található, melyek i.sz. 850-1300 között épültek. Bagan fénykora 1057 -től kezdődött, amikor a déli Thaton meghódításával létrejött az első burmai birodalom, és 1287-ig tartott, amikor Kubláj kán mongoljai lerohanták Bagant.

Öt napot voltunk Baganban, ami pont elég arra, hogy meg lehessen nézni a legszebb, legérdekesebb pagodákat. Az első három napban elsősorban a 10-15 nagyobb templomot jártuk be. Az utolsó két napban pedig visszamentünk a leginkább tetsző templomokba, illetve a kisebb templomok közül párat meg tudtunk nézni (a fenti képen Andi pl. a 2102-es számú pagodán látható, amit nagyon megszerettünk). A több, mint 2000 templom közül tényleg lehet válogatni. Még több kép

A templomok több különböző településen találhatóak: a templomok többsége a régi Baganban található, de Nyaung U-ban, Myinkaba-ban, Minnanthuban és Pwasawban is több templom található.

A leghíresebb templomok:

Ananda Phato: a leghíresebb templom Baganban, kiváló tájékozódási pontként is szolgál. Feltehetőleg az 1100-as években épitették. Ez tekinthető az egyik leginkább "élő" templomnak a kiváló restaurálásnak köszönhetően.

Shwegugyi: viszonylag kismértetű templom, de nagyon elegáns (lásd a lenti képet). Szokatlanul sok ablakkal rendelkezik. A fotósok egyik kedvenc helye, az ablakokból látható a többi, nagyobb templom. Központi elhelyezkedése miatt kiváló a kilátás.

Shwesandaw: az egyik legmagasabb templom, melynek a felső teraszára még fel lehet mászni. Naplementekor és napnyugtakor igen sok túrista és helybéli keresi fel.

Mingalazedi: most "kezdik" lezárni a Mingalazedi teraszait. A mongol támadás előtt közvetlenül épült ez az utolsó nagy templom.

Dhammayangyi Pahto: a legnagyobb templom Baganban. Messziről vörös piramisnak látszik.

Shwezigon: a burmai pagoda-stilus meghatározója. A Shwedagoni pagodával hasonlitja össze az ember, annak tényleg az elődjének fogható fel.

Baganban leginkább három módon lehet közlekedni: biciklin, lovaskocsin és bérelt kocsikon (sofőrrel és idegenvezetővel). Mi a biciklit választottuk, mert ez adta a legnagyobb szabadságot.

A hotelek három helyen találhatóak: régi Baganban, új Baganban (a kormány kitelepitette a lakosokat a kilencvenes években a régi Baganból az új Baganba) és Nyaung U-ban, utóbbi a bagani rész admininsztratív központja (itt található a repülőtér is). A hotelek közül leginkább a régi Bagan határán levő Golden Express Hotelt tudjuk ajánlani. Közel van Bagan központjához, kedvező árú (30 dollár/éjszaka), valamint igen szép. A másik három, a régi Baganban található nagy szálloda is szép: a Sakura Hotel, a Bagan Hotel és a Bagan Thande Hotel. A Nyaung U-ban található vendégházakat edzettebb utazóknak ajánljuk.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home