Délkelet-Ázsia

Sunday, January 29, 2006

Haw Par Villa (Szingapúr)

Szombaton a Haw Par Villát néztük meg Szingapúrban, mely igazából egy, a kínai mitologiat/kultúrát bemutató vidámpark. A parkot 1937-ben épitette Aw Boon Haw, egy korabeli kínai milliomos (a Tiger balzsamokból lett milliomos, így a tigris motivum igen meghatározó a parkban).

A parkot giccsesnek találtuk, de érdemes megnézni, a kínai kultúrát érdekesen mutatja be. A legnagyobb nevezetesség a Pokol Tíz Udvara (10 courts of hell). Egy barlangban található a parkon belül. Az első udvarban Qinguang király itéletet hoz: az arra érdemesek a mennybe kerülnek (az érdemektől függően az arany vagy az ezüst hidon), a bűnösök pedig a pokolba.

A bűnösök esetén a király a bűntetést is kiszabja, melyet a következő nyolc udvarban hajtanak végre.
A nyolc udvar igen részletesen a bűntetéseket mutatja be. Például a gyilkosságért a fejet és a kezet vágják le a kilencedik udvarban, vagy a pletyka-terjesztőknek a hetedik udvarban kitépik a nyelvüket. A büntetéseket követően Zhuanglun király mond végső ítéletet. Itt található a Felejtés Pavilonja, ahol Men Po öregasszony teájától elfelejtik az előző életüket, valamint a Reinkarnáció Kereke, mely a bűnöktől függően meghatározza a következő életet.

A park többi részén a kínai kultura többi meghatározó szereplője található, Konfuciusztol Lin Tse-hsüig (ő lépett fel a brit ópium-kereskedelem ellen 1839-ben, melyet az 1840-1842-es első ópium háború követett).

Tudnivalók:

A park ingyenes, csak a Pokol tíz udvaránál kérnek el 1 dollárt.

A park a Buona Vista MRT állomástól, illetve az INSEAD-tól a 200-as busszal érhető el.

2 Comments:

  • At 6:04 PM, Anonymous Anonymous said…

    Hat azt hiszem, hogy ebben a korban az emberek meggondoltak, hogy mikor mit csinalnak, mert hat ugye a pokol 10 udvaraba senkise akart bejutni!

     
  • At 6:06 PM, Anonymous Anonymous said…

    Hat azt hiszem, hogy ebben a korban az emberek meggondoltak, hogy mikor mit csinalnak, mert hat ugye a pokol 10 udvaraba senkise akart bejutni!

     

Post a Comment

<< Home