Délkelet-Ázsia

Tuesday, August 22, 2006

Szingapúr két-három nap alatt


Többen kérdezték tőlünk, hogy mit érdemes megnézni Szingapúrban 2-3 nap alatt, illetve egy-két praktikus tanácsot is írjunk. Judit és Attila érdeklődő emailje után úgy gondoltuk, hogy a blogon is összefoglaljuk ezeket a tudnivalókat.

Nevezetességek Szingapúrban:

Amiket nem érdemes kihagyni:
Chinatown és a Thian Hock Keng templom: a Raffles Place és a Chinatown nevű MRT (a szingapúri metró) állomások között található a Kínai negyed. A Thian Hock Keng templom az egyik leggyönyörűbb, amit láttunk az utazásaink során. A Pagoda, Temple és Smith utcák árusaitól egyedi ajándéktárgyakat jó áron lehet beszerezni.

Little India: az indiai negyedbe a hindu templomok mellett a bazárok hangulata miatt érdemes kimenni. Ez a negyed néhány óra alatt bejárható, de így legalább egy kis ízelítőt kapunk "Kis Indiából" (lásd jobbra).

Botanikus kert: egy hatalmas területen elhelyezkedő óriási park, melyben külön kertek vannak, pl: az Orchidea és a Pálma kert is, ami színtén nagyon tetszett mindkettőnknek.
A kert ingyenes, egyedül az Orchidea kertbe kell belépőt venni, de ez is csak 2 dollárba kerül. A kert érdekessége, hogy a parkban van egy magyar fa is az Orchidea kert bejáratával szemben. A magyar nagykövetség itt szokta megtartani a március 15-ei ünnepséget, melyen mi is részt vettünk és nagyon jól éreztük magunkat!

Szingapúri Állatkert és Night Safari: azoknak is ajánljuk, akik nem szeretik az állatkerteket. A San Diego-i állatkerthez lehetne hasonlítani, világszínvonalú, rengeteg állatfajta található itt "emberséges" körülmények között. (Nekünk legjobban a fehér tigris, az elefánt show, jegesmedve! és a kengurúk tetszettek). Az állatkertben mi majdnem egy egész napot eltöltöttünk, nagyon jól éreztük magunkat (Andi négyszer volt itt egy év alatt)
A Night Safari az elöbbitől elkülönített részen található, érdekes élmény este egy állatkertben sétálni (a hely inkább egy esti állatkert, semmint esti szafari, de azért csodálatos).
Bejegyzésünk a Szingapúri Állatkertről

Belváros: a brit gyarmati időkből megmaradt épületeknek különös hangulata van. Egy félnapos sétával bejárható a Szingapúr folyó torkolatánál található városrész. A nevezetesebb épületek: Raffles hotel (Ázsia egyik legjobbja), City Hall, Raffles Landing Site, Empress Place, Fullerton hotel (itt volt az INSEAD téli bálja). Ott található a Merlion szobor is (melynek feje oroszlán, teste pedig hal), Szingapúr egyik jelképe (lásd balra).

További érdekességek:
Sentosa sziget: talán a budapesti Margit-szigethez lehetne hasonlítani, a szingapúriak közül sokan járnak ide kikapcsolódni. Sentosa-n többféle programlehetőség is van, melyek közül nekünk nagyon tetszett a delfin-show és az Underwater World (egy hatalmas akváriumban levő folyosó). A szigetet a helyiek azonban a strandröpladba és a kellemes tengerparti bárjai miatt szeretik. Sentosa-ra a központból 15 perc alatt ki lehet érni taxival, de Cable Car-on utazva a gyönyörű kilátást is megcsodálhatjuk.

Arab Street és Sultan mecset: a maláj városrész érdekes látványt nyújt, hangulatos kis utcánk találhatóak itt, bár ez elég hamar körbejárható. A maláj kultúra szerelmeseinek Johor Bahru-t tudjuk ajánlani (lásd később).

Mount Faber: a kilátó Szingapúr déli részén található egy csodálatos park közepén. A város nagy része belátható innen. (lásd lent)


Szingapúrból könnyen elérhető városok/szigetek:
Johor Bahru: malájzia második legnagyobb városa. Fél óra alatt elérhető Szingapúrból. Beszámoló Johor Bahru-ról

Melaka: nagy kedvencünk lett ez a történelmi kisváros. Öt órás buszúttal lehet eljutni ide, de mindenképpen megéri. Az egykori portugál, holland és brit gyarmat belvárosának hangulata egyedülálló, amit a kínai városrészek még érdekesebbé tesznek. Melaka-i beszámolónk

Kuala Lumpur:
Malájzia fővárosa egzotikus és egyben nagyon modern. Beszámoló Kuala Lumpur-ról

Bintan: az indonéz sziget csak egy óra hajóútra található Szingapúrtól. A szigeten a Bintan Lagoon Resort-ot tudjuk ajánlani. A szálló partja ugyanis Délkelet-Ázsia egyik legjobbja. Több bintani szálloda partszakasza azonban csalódásra adhat okot. Beszámoló Bintan-ról

Közlekedés Szingapúrban:
A tömegközlekedés (metrók és buszok) és a taxi között lehet választani. Bérletet sajnos nem lehet váltani, de kapható az ún. Ez-link kártya minden MRT állomáson. Az elektronikus kártya fizetési eszközként szolgál, ezzel valamivel olcsóbbak a jegyek. A kártyát később vissza lehet váltani. Egy néhány megállós buszút kb. 1 szingapúri dollárba (most kb. 137 forint) kerül. A taxi igen olcsó, és megbízható, mindig használnak órát.

Éttermek Szingapúrban:
Szingapúr híres az éttermeiről. A skála több szempontból is széles: az olcsó éttermektől a luxus éttermekig minden megtalálható, illetve igen sok nemzet konyhája közül lehet választani. A legolcsóbb opciót a food court-ok jelentik. Több kisebb kifőzde található egy-egy food court-ban. A főételek 3-5 dollárba kerülnek. Érdemes egyet-kettőt kipróbálni, a minőségüket felügyelik, így tiszták. A Suntec City Mall alatti és a Lau Pa Sat (lásd lent) food courtjai iszonyatosan jók. Az indiai negyedben szintén jó kifőzdék találhatóak.

A Clarke Quay és a Boat Quay éttermeit is célszerű felkeresni, a Szingapúr folyó partjai kiváló hangulatot adnak az éttermeknek. A Holland Village a Szingapúrban élő európaiak egyik kedvelt célpontja, az itt található éttermek is szuperek. Ez utóbbi három helyszín éttermeinél a főételek már 20+ dollárba kerülnek.

A sziget déli részén található Long Beach Marina Seafood Restaurant volt a kedvencünk (illetve csak Andrásé), amit a legjobb tengeri étteremként tartanak számon Szingapúrban (és ez nem kis szó).

Az alkoholos italok különösen drágák Szingapúrban, az élelmiszer boltokban egy doboz sör majd 3 dollár, a food courtban 5 dollár (igen, drágább, mint a főétel), az éttermekben bárokban 8-10 dollár.


Szállodák:
Mivel mi apartmanban laktunk, így nekünk nem volt szükségünk szállodára Szingapúrban, de azért három szállodát említenénk amiről biztosan tudjuk, hogy jó helyen van és mindez elérhető áron:
1, Grand Central Hotel
2, Ywca Fort Canning Lodge Hotel
3, Furama Riverfront Hotel
Mindhárom hotel a központban található, metró és buszmegállók közelében, a reptértől kb. húsz perc alatt elérhetőek. A YMCA-ről szintén jókat hallottunk.
Természetesen az interneten sok másik jó szálloda is található attól függően, hogy kinek milyenek az igényei.

3 Comments:

  • At 3:36 AM, Anonymous Anonymous said…

    Kedves Andrea és András!

    Nagy örömmel olvastuk a beszámolót!
    Nagy segítség ez számunkra, jó ötleteket adtatok. :-)
    Amint visszatérünk, beszámolunk az élményeinkről.

    Köszönjük nagyon:
    Judit&Attila

     
  • At 4:13 AM, Blogger Andrea es Andras said…

    Kedves Judit és Attila!

    Nagyon szívesen! A beszámolót kiváncsian várjuk!

    Andi és András

     
  • At 12:33 AM, Anonymous Anonymous said…

    Az Igen, talan igy

     

Post a Comment

<< Home