Délkelet-Ázsia

Saturday, April 22, 2006

Szingapúrról általánosan

Régi adósságunkat törlesztjük ezzel a bejegyzéssel: Szingapúrról írnánk pár szót. Sokszor hallottuk vissza, hogy csak környező országokról írunk részletesen, Szingapúrról viszont nem.

Egy-két adat: Szingapúr egy városország a Maláj-félszigettől délre, színte pontosan az Egyenlítőn. Lakosainak száma 4.1 millió, melyből 3.3 szingapúri állampolgár. 77% kínai, 14% maláj, 7% indiai és 2% egyéb. A területe kb. 700 km2, valamivel nagyobb, mint Budapest (525 km2). A város igen fejlett: az egy főre eső GDP (vásárlóerő paritáson) 29,600 USD. Összehasonlításképpen: Magyaro.: 17,700 USD; Németo.: 31,500 USD.

Időjárás: Amióta itt vagyunk (2005. augusztusában érkeztünk), azóta állandó az időjárás: 30-32 fok. Délután esik egy órát az eső (néha délelőtt, de ennyi változatosság kell). Januárban volt két nagyon esős hét.

Még több kép


Közlekedés: jellemzően busszal, metróval és taxival lehet utazni (az utóbbi elég olcsó). A metró nagyon modern : légkondis, iszonyúan tiszták a szerelvények, és űrállomás jellegűek a metrómegállók (lásd a lenti képet). A kocsikra hatalmas adót vet ki a kormány, hogy az egész város ne egy állandó tömegközlekedési dugó legyen.


Mit érdemes megnézni: sok kedvencünk van. Legelőször is Chinatown, ahol a Thian Hock Keng templom egyszerűen lenyűgöző. A városközpontban az angolok által épített épületek a legmodernebb épületekkel keverednek. Hogy csak párat említsünk: Raffles Hotel, City Hall, Merlion, Fullerton Hotel stb. A Szingapúr folyó partjait nagyon szépen kiépitették, hangulatos éttermek/kávézók övezik a partot. A természet szerelmeseinak az állatkert, a Night Safari és a Botanikus Kert nyújthat egyedülálló élményt. Little India bazárjainak zsibongása egyedülálló, melyet jól ellensúlyoznak az Orchard Road elegáns bevásárlóközpontjai. Sentosa sziget a város hatalmas vidámparkja, ennek előnyeivel és hátrányaival. A Haw Par Villa érdekes átmenet a vidámpark és a kultúrális műemlék között.

Szórakozási lehetőség: nagyon sok kisebb-nagyobb söröző/kávézó található Szingapúrban. Amennyire olcsóak az ételek, annyira drágák az alkoholos italok a magas adók miatt. A Clarke Quay, a Boat Quay, a Holland Village az esti szórakozások közkedvelt helyszíne.

Éttermek: mivel Szingapúrban igen sok bevándorló lakik, így szinte minden konyha megtalálható (pl. burmai, shan, thai, vietnami, de még német, olasz és török éttermek is vannak, magyart sajnos nem találtunk). A leggyakoribbak persze a különböző kínai tartományok konyhái. A csirke rizzsel mindenhol kapható. Az egyszerűbb éttermek elég olcsóak (3-5 szingapúri dollárért lehet egy főételt kapni, 1 SGD = 135 forint).

Gyümölcsök: ami nagyon tetszik, az a gyümölcsök sokfélesége: mangó, papaya, star fruit, sárkány gyümölcs, durian, kókusz, ananász, és persze dinnye és narancs.

Bevásárlás: ahogy említettük, a városközpontban hatalmas bevásárló komplexumok vannak. A legnagyobb a Suntec City Mall, mely még a Westend-nél is lényegesen nagyobb. Mi inkább a kisebbeket kedveljük, leginkább a Lucky Plazat (elég jó áron találhatóak márkás árúk, és könnyen megközelíthető). A kisebb üzletekben természetesen kell alkudni. Az ételeknél jellemzőek a kis helyi boltok (mivel a legtöbb helyi lakos a helyi kis éttermekben eszik), egy-két nagyobb szupermarket lánc a jellemző (pl. Cold Storage).

Thursday, April 13, 2006

Kambodzsa: további templomok

Kambodzsai utunk további részében még hat templomot néztünk meg. Érdemes ezeket megtekinteni, nagyon különleges hangulatuk van.

Elsőként Ta Keo templomba érkeztünk (lásd jobbra), mely 968 es 1001 között épült. A központi torony 50 méter magas, melyet további öt alacsonyabb torony vesz körül. Lépcsőkön fel lehet menni egészen a tetejéig, de nem túl egyszerű, mert a lépcső nagyon meredek.

Ezután folytattuk utunkat Thommanon templom felé, mely a XII.században épült és Shiva-nak a világ lerombolójának lett dedikálva, ugyanúgy mint az előző emlékmű. Nagyon kis méretű templom, de kiválóan díszített.

Majd megérkeztünk Preah Khan templomhoz is (lásd balra), mely Angor egyik legnagyobb műemléke: egy 700m-szer 800m-re körülvett fallal van elkerítve. Olyan mint egy labirintus, kicsi szűk folyosókon keresztül lehet rajta átjutni.

Negyedikként Eastern Mebon Hindu templomot néztük meg, mely 944 és 968 között épült. Egyik érdekessége, hogy a templom sarkainál kőből kifaragott elefántmotívumok találhatóak, teljesen jó állapotban. A másik érdekesség, hogy korábban egy óriási víztároló vette körül a templomot, és csak csónakkal lehetett megközelíteni.

Még több kép

Következő megállónk a Banteay Srei hindu templom volt, mely színtén Shiva-nak lett dedikálva. "Rózsaszín templom"-nak is nevezik, mert a falaknak rózsaszines, sárgás-barna színe van, továbbá a neve "Citadel of the Women" a nők fellegvárát is jelenti. A templom nagyon díszes, különösen a központi tornyok, melyeken női és férfi istenmotívumok figyelhetőek meg. A többi templomtól messzebb helyezkedik el (kb. 30 perc kocsival), de érdemes megnézni.


Legutoljára Pre Rupot (lásd balra) néztük meg. Az Eastern Mebon nagyobb változata. Több emeletből álló piramisként lehet felfogni. Csodálatos hangulata van, ahogy az ember mászik fel a csúcsra. A templomok között barangolva olyan érzésünk volt, mintha megelevenedett volna a Dzsungel Könyve.


Utazási tudnivalók: 20 USD-t kell fizetni az országba belépéskor, kifelé pedig 25 USD-t. Angkorba a belépő úgyszíntén 20 USD/fő/nap. Mi márciusban voltunk Kambodzsában ami már alapvetően elég meleg hónap, áprilistól viszont már akár 40 fok is lehet, tehát ekkor nem érdemes ide utazni.
Elég sok hotel van, melyek közül mi az Angkor-ban foglaltunk szobát. Nagyon szép tiszta szobái vannak, az alkalmazottak nagyon segitőkészek, elég nagy étterme van (és jól főznek) és ami nagyon fontos: nagy úszómedencéje is van. Az egész napi túrázás után jól esik egy kis úszás!

Tuesday, April 04, 2006

Kambodzsa: Ta Prohm

Miután az első nap megnéztük Angkor Thom-ot és Angkor Wat-ot, a második nap több templomot látogattunk meg. Ezek közül nekünk Ta Prohm tetszett a legjobban.

Ta Prohm-ot a a helyiek csak dzsungel templomnak hivják. Kétségtelenül Angkor egyik legismertebb nevezetessége. A francia tudósok ezt az egy nagyobb műemléket meghagyták abban az állapotában, ahogyan a 19. században találták. A templom több száz éves fákkal van körülvéve, sejtelmesen árnyékos, és kicsit omladozó (de biztonságos) tornyokkal - falakkal van határolva. Ez a buddhista templom 1186 körül épült (amúgy Angkor alapvetően hindu templomokból áll).

Még több kép

A templom Jayavarman VII édesanyjának készült.
A belső része olyan mint egy elvarázsolt kastély, labirintus. Nagyos sok folyosó található benne, ami néhol olyan szűk, hogy csak oldalazva lehet keresztülmenni rajta, néhányat már le is zártak a látogatók elől.