Délkelet-Ázsia

Saturday, April 22, 2006

Szingapúrról általánosan

Régi adósságunkat törlesztjük ezzel a bejegyzéssel: Szingapúrról írnánk pár szót. Sokszor hallottuk vissza, hogy csak környező országokról írunk részletesen, Szingapúrról viszont nem.

Egy-két adat: Szingapúr egy városország a Maláj-félszigettől délre, színte pontosan az Egyenlítőn. Lakosainak száma 4.1 millió, melyből 3.3 szingapúri állampolgár. 77% kínai, 14% maláj, 7% indiai és 2% egyéb. A területe kb. 700 km2, valamivel nagyobb, mint Budapest (525 km2). A város igen fejlett: az egy főre eső GDP (vásárlóerő paritáson) 29,600 USD. Összehasonlításképpen: Magyaro.: 17,700 USD; Németo.: 31,500 USD.

Időjárás: Amióta itt vagyunk (2005. augusztusában érkeztünk), azóta állandó az időjárás: 30-32 fok. Délután esik egy órát az eső (néha délelőtt, de ennyi változatosság kell). Januárban volt két nagyon esős hét.

Még több kép


Közlekedés: jellemzően busszal, metróval és taxival lehet utazni (az utóbbi elég olcsó). A metró nagyon modern : légkondis, iszonyúan tiszták a szerelvények, és űrállomás jellegűek a metrómegállók (lásd a lenti képet). A kocsikra hatalmas adót vet ki a kormány, hogy az egész város ne egy állandó tömegközlekedési dugó legyen.


Mit érdemes megnézni: sok kedvencünk van. Legelőször is Chinatown, ahol a Thian Hock Keng templom egyszerűen lenyűgöző. A városközpontban az angolok által épített épületek a legmodernebb épületekkel keverednek. Hogy csak párat említsünk: Raffles Hotel, City Hall, Merlion, Fullerton Hotel stb. A Szingapúr folyó partjait nagyon szépen kiépitették, hangulatos éttermek/kávézók övezik a partot. A természet szerelmeseinak az állatkert, a Night Safari és a Botanikus Kert nyújthat egyedülálló élményt. Little India bazárjainak zsibongása egyedülálló, melyet jól ellensúlyoznak az Orchard Road elegáns bevásárlóközpontjai. Sentosa sziget a város hatalmas vidámparkja, ennek előnyeivel és hátrányaival. A Haw Par Villa érdekes átmenet a vidámpark és a kultúrális műemlék között.

Szórakozási lehetőség: nagyon sok kisebb-nagyobb söröző/kávézó található Szingapúrban. Amennyire olcsóak az ételek, annyira drágák az alkoholos italok a magas adók miatt. A Clarke Quay, a Boat Quay, a Holland Village az esti szórakozások közkedvelt helyszíne.

Éttermek: mivel Szingapúrban igen sok bevándorló lakik, így szinte minden konyha megtalálható (pl. burmai, shan, thai, vietnami, de még német, olasz és török éttermek is vannak, magyart sajnos nem találtunk). A leggyakoribbak persze a különböző kínai tartományok konyhái. A csirke rizzsel mindenhol kapható. Az egyszerűbb éttermek elég olcsóak (3-5 szingapúri dollárért lehet egy főételt kapni, 1 SGD = 135 forint).

Gyümölcsök: ami nagyon tetszik, az a gyümölcsök sokfélesége: mangó, papaya, star fruit, sárkány gyümölcs, durian, kókusz, ananász, és persze dinnye és narancs.

Bevásárlás: ahogy említettük, a városközpontban hatalmas bevásárló komplexumok vannak. A legnagyobb a Suntec City Mall, mely még a Westend-nél is lényegesen nagyobb. Mi inkább a kisebbeket kedveljük, leginkább a Lucky Plazat (elég jó áron találhatóak márkás árúk, és könnyen megközelíthető). A kisebb üzletekben természetesen kell alkudni. Az ételeknél jellemzőek a kis helyi boltok (mivel a legtöbb helyi lakos a helyi kis éttermekben eszik), egy-két nagyobb szupermarket lánc a jellemző (pl. Cold Storage).

0 Comments:

Post a Comment

<< Home