Délkelet-Ázsia

Tuesday, August 22, 2006

Szingapúr két-három nap alatt


Többen kérdezték tőlünk, hogy mit érdemes megnézni Szingapúrban 2-3 nap alatt, illetve egy-két praktikus tanácsot is írjunk. Judit és Attila érdeklődő emailje után úgy gondoltuk, hogy a blogon is összefoglaljuk ezeket a tudnivalókat.

Nevezetességek Szingapúrban:

Amiket nem érdemes kihagyni:
Chinatown és a Thian Hock Keng templom: a Raffles Place és a Chinatown nevű MRT (a szingapúri metró) állomások között található a Kínai negyed. A Thian Hock Keng templom az egyik leggyönyörűbb, amit láttunk az utazásaink során. A Pagoda, Temple és Smith utcák árusaitól egyedi ajándéktárgyakat jó áron lehet beszerezni.

Little India: az indiai negyedbe a hindu templomok mellett a bazárok hangulata miatt érdemes kimenni. Ez a negyed néhány óra alatt bejárható, de így legalább egy kis ízelítőt kapunk "Kis Indiából" (lásd jobbra).

Botanikus kert: egy hatalmas területen elhelyezkedő óriási park, melyben külön kertek vannak, pl: az Orchidea és a Pálma kert is, ami színtén nagyon tetszett mindkettőnknek.
A kert ingyenes, egyedül az Orchidea kertbe kell belépőt venni, de ez is csak 2 dollárba kerül. A kert érdekessége, hogy a parkban van egy magyar fa is az Orchidea kert bejáratával szemben. A magyar nagykövetség itt szokta megtartani a március 15-ei ünnepséget, melyen mi is részt vettünk és nagyon jól éreztük magunkat!

Szingapúri Állatkert és Night Safari: azoknak is ajánljuk, akik nem szeretik az állatkerteket. A San Diego-i állatkerthez lehetne hasonlítani, világszínvonalú, rengeteg állatfajta található itt "emberséges" körülmények között. (Nekünk legjobban a fehér tigris, az elefánt show, jegesmedve! és a kengurúk tetszettek). Az állatkertben mi majdnem egy egész napot eltöltöttünk, nagyon jól éreztük magunkat (Andi négyszer volt itt egy év alatt)
A Night Safari az elöbbitől elkülönített részen található, érdekes élmény este egy állatkertben sétálni (a hely inkább egy esti állatkert, semmint esti szafari, de azért csodálatos).
Bejegyzésünk a Szingapúri Állatkertről

Belváros: a brit gyarmati időkből megmaradt épületeknek különös hangulata van. Egy félnapos sétával bejárható a Szingapúr folyó torkolatánál található városrész. A nevezetesebb épületek: Raffles hotel (Ázsia egyik legjobbja), City Hall, Raffles Landing Site, Empress Place, Fullerton hotel (itt volt az INSEAD téli bálja). Ott található a Merlion szobor is (melynek feje oroszlán, teste pedig hal), Szingapúr egyik jelképe (lásd balra).

További érdekességek:
Sentosa sziget: talán a budapesti Margit-szigethez lehetne hasonlítani, a szingapúriak közül sokan járnak ide kikapcsolódni. Sentosa-n többféle programlehetőség is van, melyek közül nekünk nagyon tetszett a delfin-show és az Underwater World (egy hatalmas akváriumban levő folyosó). A szigetet a helyiek azonban a strandröpladba és a kellemes tengerparti bárjai miatt szeretik. Sentosa-ra a központból 15 perc alatt ki lehet érni taxival, de Cable Car-on utazva a gyönyörű kilátást is megcsodálhatjuk.

Arab Street és Sultan mecset: a maláj városrész érdekes látványt nyújt, hangulatos kis utcánk találhatóak itt, bár ez elég hamar körbejárható. A maláj kultúra szerelmeseinek Johor Bahru-t tudjuk ajánlani (lásd később).

Mount Faber: a kilátó Szingapúr déli részén található egy csodálatos park közepén. A város nagy része belátható innen. (lásd lent)


Szingapúrból könnyen elérhető városok/szigetek:
Johor Bahru: malájzia második legnagyobb városa. Fél óra alatt elérhető Szingapúrból. Beszámoló Johor Bahru-ról

Melaka: nagy kedvencünk lett ez a történelmi kisváros. Öt órás buszúttal lehet eljutni ide, de mindenképpen megéri. Az egykori portugál, holland és brit gyarmat belvárosának hangulata egyedülálló, amit a kínai városrészek még érdekesebbé tesznek. Melaka-i beszámolónk

Kuala Lumpur:
Malájzia fővárosa egzotikus és egyben nagyon modern. Beszámoló Kuala Lumpur-ról

Bintan: az indonéz sziget csak egy óra hajóútra található Szingapúrtól. A szigeten a Bintan Lagoon Resort-ot tudjuk ajánlani. A szálló partja ugyanis Délkelet-Ázsia egyik legjobbja. Több bintani szálloda partszakasza azonban csalódásra adhat okot. Beszámoló Bintan-ról

Közlekedés Szingapúrban:
A tömegközlekedés (metrók és buszok) és a taxi között lehet választani. Bérletet sajnos nem lehet váltani, de kapható az ún. Ez-link kártya minden MRT állomáson. Az elektronikus kártya fizetési eszközként szolgál, ezzel valamivel olcsóbbak a jegyek. A kártyát később vissza lehet váltani. Egy néhány megállós buszút kb. 1 szingapúri dollárba (most kb. 137 forint) kerül. A taxi igen olcsó, és megbízható, mindig használnak órát.

Éttermek Szingapúrban:
Szingapúr híres az éttermeiről. A skála több szempontból is széles: az olcsó éttermektől a luxus éttermekig minden megtalálható, illetve igen sok nemzet konyhája közül lehet választani. A legolcsóbb opciót a food court-ok jelentik. Több kisebb kifőzde található egy-egy food court-ban. A főételek 3-5 dollárba kerülnek. Érdemes egyet-kettőt kipróbálni, a minőségüket felügyelik, így tiszták. A Suntec City Mall alatti és a Lau Pa Sat (lásd lent) food courtjai iszonyatosan jók. Az indiai negyedben szintén jó kifőzdék találhatóak.

A Clarke Quay és a Boat Quay éttermeit is célszerű felkeresni, a Szingapúr folyó partjai kiváló hangulatot adnak az éttermeknek. A Holland Village a Szingapúrban élő európaiak egyik kedvelt célpontja, az itt található éttermek is szuperek. Ez utóbbi három helyszín éttermeinél a főételek már 20+ dollárba kerülnek.

A sziget déli részén található Long Beach Marina Seafood Restaurant volt a kedvencünk (illetve csak Andrásé), amit a legjobb tengeri étteremként tartanak számon Szingapúrban (és ez nem kis szó).

Az alkoholos italok különösen drágák Szingapúrban, az élelmiszer boltokban egy doboz sör majd 3 dollár, a food courtban 5 dollár (igen, drágább, mint a főétel), az éttermekben bárokban 8-10 dollár.


Szállodák:
Mivel mi apartmanban laktunk, így nekünk nem volt szükségünk szállodára Szingapúrban, de azért három szállodát említenénk amiről biztosan tudjuk, hogy jó helyen van és mindez elérhető áron:
1, Grand Central Hotel
2, Ywca Fort Canning Lodge Hotel
3, Furama Riverfront Hotel
Mindhárom hotel a központban található, metró és buszmegállók közelében, a reptértől kb. húsz perc alatt elérhetőek. A YMCA-ről szintén jókat hallottunk.
Természetesen az interneten sok másik jó szálloda is található attól függően, hogy kinek milyenek az igényei.

Friday, August 11, 2006

Hazaérkeztünk



Múlt héten hazaérkeztünk Szingapúrból Magyarországra. Emiatt egy kicsit el is tüntünk az utóbbi napokban, az utazást készítettük elő, illetve a hazatérés után is gyorsan szálltak a napok. Egy évre tanulni mentünk ki, mely hamar elrepült. Örülünk, hogy legalább a blogban megörökítettünk pár eseményt. Szeptember 1-től Magyarországon kezdünk dolgozni.

A blogot idén még folytatni fogjuk. Megírjuk még azokat az élményeinket, melyekre eddig nem jutott idő. A legtöbbször csak egy-egy kirándulás megörökítésére futotta erőnkből. az általánosabb tapasztalatainkat, benyomásainkat még nem tudtuk leírni. Az otthoni kalandjainkat egy másik blogban fogjuk megörökíteni, nem lenne célszerű a Délkelet-Ázsia blogban írni róluk. Amint elkezdjük a másik blogot, itt is be fogunk számolni róla.

Ahogy figyeljük a látogatóinkat (a logfájlban), észrevettük, hogy olvasóink is megváltoztak. Míg korábban kizárólag az ismerőseink olvasták blogunkat, addig most már inkább a Google-ből vagy más oldalakról érkeznek látogatóink. Reméljük mindenki talál érdekes információkat. Az email címünket feltüntettük a profile-ban a jobb oldalon (View my complete profile), kérdések esetén szívesen állunk rendelkezésre.