Délkelet-Ázsia

Saturday, June 24, 2006

Kína - Shanghai


Kínai kirándulásunk utolsó állomása Shanghai volt: 2 éjszakát, azaz 3 napot töltöttünk ebben a városban.

Shanghai Pudong repülőtérről a városközpontig a Maglev-el érdemes beutazni (lásd balra). Ez a világ leggyorsabb "metrója", a max. sebesség 431km/óra volt, 8 perc alatt a központba ér. 2004 óta közlekedik. Ezután átszálltunk a "helyi" metróra, amivel csak néhány megállót kellett utaznunk, majd kb 5 percet gyalogoltunk, és már ott is voltunk a szálláson.

Megérkezésünk napján elmentünk felderíteni a környéket: elsétáltunk a Bund-hoz (neve kiépített partot jelent, lásd lent), ami a Huangpu folyó partja mellett, másfél kilóméter hosszan elhelyezkedő, 52 épületből álló "komplexum". Az épületek különböző stílusban épültek: gótikus, barokk, román, klasszicista és reneszánsz.
A Bund volt Shanghai politikai, gazdasági és kultúrális központja évszázadokkal ezelőtt.
Különösen este szép, amikor már ki vannak világítva az épületek.


Másnap, elsőként megnéztük a Shangai Múzeumot, mely 1994-ben épült. Aki nem szereti a múzeumokat annak is érdemes elmenni és megnézni mert a múzeumban kiállított tárgyak nagyon szépek és érdekesek pl. bútorok, érmék (ez sajnos zárva volt), kínai kisebbségi műtárgyak, kerámia galéria. Nekünk nagyon tetszettek a bútorok és a különböző maszkok! Utóbbinál a tibeti és a Guizhou tartományból származó maszkok egyszerűen lélegzetelállítóak. Mi gyűjtjük a maszkokat, de ilyen szépeket még nem láttunk.

Ezután ebédeltünk, majd megnéztük a French Concession-t. A központjában található a Huaihai út, ami kiváló bevásárlási célpont. A régi európai épületek is érdekesek. A Xintiandi (lásd jobbra) szintén a területhez tartozik. Érdekes egyemeletes házakból áll, a legtöbb alján étterem vagy bár található.

Végül, de nem utolsó sorban megnéztük az Oriental Pearl Tower-t (tv torony): a Huangpu folyó partján helyezkedik el, ellentétes oldalon a Bund-al. (A folyó alatt van egy kis "csatorna", amin keresztül el lehet jutni a toronyhoz.) 468 méter magas, Ázsia legmagasabb tv tornya a Világon pedig a harmadik. Három szintre lehet felmenni, mi a középsőig mentünk ahonnan a kilátás gyönyörű volt! A Pudong alig pár éve/évtizede még mezőgazdasági terület volt, most pedig felhőkarcolókkal teli. Őrült gyorsan fejlődnek.


Ezután sétáltunk még egy kicsi, majd elindultunk visszafelé, Szingapúrba.

Még több kép

Utazási tudnivalók:

Vízumról lásd Peking-nél!

Szállás: Mi a Nanjing nevű hotelban foglaltunk szobát, melynek az elhelyezkedése szuper volt. Kb. 5 percre van a metrótól, a Bund-tól pedig 15 percnyi sétára. Egyetlen hátránya volt, hogy reggelire nem kontinentális ételeket szolgálnak fel, hanem kínai ételeket: főtt tésztákat, rizst, különbözú húsféléket. Ami nem rossz, csak reggelire mi nem igazán szeretünk nehéz ételeket enni. Így mi a közelben lévő Croissant de France -nál (péksütis) reggeliztünk.

Közlekedés szempontjából érdemes a metrót használni, mert Shanghai-ban is hatalmas közlekedési dugók vannak, ugyanúgy mint Hong Kong-ban vagy Pekingben.
A metrójegy általában 3-4 juan (A Maglev 50 juan)

Ivóvíz: csapvizet nem szabad inni! Még fogmosáshoz is palackozott vizet használtunk. A szállodákban naponta 2 flakon vizet adnak, de bárhol a városban lehet kapni! Ez nem csak Shanghai-ra érvényes hanem egész Kínára!


Saturday, June 17, 2006

Kína - Nagy Fal





Másnap a Kínai Nagy Falat néztük meg először. Pekingtől kb. másfél-két óra utazásra van kocsival. ( A kocsit az idegenvezetőnk intézte.)

Eredetileg 2000 évvel ezelött kezdték építeni a Nagy Falat a Qin dinasztia alatt, Qin Shi Huang császársága idején. Több ezer ember vett rész azt építésben, akik állandó munkára voltak ítélve. A hideg, a betegség és az éhezés tovább fokozta a nehézségeket. Mivel rengeteg ember halt meg az építkezés alatt, ezért a "A leghosszabb temető a Földön"-nek is nevezik. A legenda szerint a meghalt emberek testeit a falba temették, hogy szellemük elijessze a démonokat.

Először 12 méteres tornyokat építettek, melyet 4 honapi ostromra elegendő élelmiszerrel töltöttek fel, majd ezeket 6 méteres erődfalakkal kötötték össze. Mivel a tornyok nyíllövésnyire voltak egymástól így gyorsan tudtak egymásnak üzenni veszély esetén. Egy üzenet továbbítása a Fal egyik végétől a másikig 24 órába telt. Ebből is látható, hogy milyen hatalmas.

A Nagy Fal-al kapcsolatban a mai napig fennmaradt egy legenda a férjét kereső hű feleségről, aki ruhát és élelmiszert akart vinni a hosszú ideje távol levő férjének: a feleség elment az első toronyhoz, de férjét seholsem találta... elment a másodikhoz, de ott sem találta..., ment a következőhöz, de ott sem..., végül a Gobi sivatagba érvén megmondták neki, hogy a férje már régen meghalt. Ekkor a nő olyan sírásba és jajgatásba kezdett, hogy a Nagy Fal-at is megrázta, a környéken a Fal egyes részei összeomlottak. A feleség emlékére egy kis kápolnát és egy szobrot állítottak fel és a mai napig gyújtanak mécsest az emlékére.... Nagyon ismert ez a történet, ha egy kínait kérdezünk a Nagy Falról, előbb vagy utóbb biztos elmeséli ezt a történetet. Inkább előbb.

Még több kép a Nagy Falról


A Han, a Sui dinasztia és a Ten Kingdoms periódus alatt (az I. századtól a XII. századig) tovább folytatódott a Nagy Fal építése, a korábbihoz hasonló stílusban. A Ming dinasztia idején épült ki a legteljesebb formában a Nagy Fal, az 1439-es mongol támadásra való válaszul.
A legtöbb túrista Badaling-nal nezi meg a Nagy Falat, ez a rész sajnos eléggé "eltúristásodott". Mi Mutianyu-hoz mentünk. A Nagy Falnak ez a része a Ming dinasztiából épült Qi dinasztiabeli részekre építve.

A látvány egyszerűen lenyűgöző! Csak álltunk és néztük ezt a fantasztikus építményt. Mindkettőnk számára a Nagy Fal volt az, ami legjobban tetszett az utazásunk alatt.
A Fal tetejére fel lehet gyalogolni, de egyszerűbb ha Cable Car-ral megy fel az ember, mert elég fárasztó az út. Inkább a falon érdemesebb sétálni, mintsem az odáig vezető úton.
Vannak túristák akik színte az egész napot a Fal-on sétálva töltik. Több kilóméteres túrákat csinálnak. (Sajnos mi nem csatlakoztunk hozzájuk, mivel csak egy fél napot tudtunk ott tölteni. De mindenkinek tudjuk ajánlani.)
7300 km hosszú, keletről - nyugat fele szeli át Kínát az északi oldalon. (térképet lásd lent). A Fal sárga szaggatott vonallal van jelölve)


Forrás:
Utazási tudnivalók: lásd Peking-nél

Kína - Peking


Kínai utunkat Hong Kong-ból Pekingbe utazva folytattuk tovább, ahol sajnos csak két és fél napot töltöttünk. Ez a két nap viszont élményekkel, látnivalókkal volt tele. Érdekes város, érdemes megnézni. Külföldiként még kicsit nehézkes a várost bejárni (főleg a nyelvi problémák miatt), de sokat változhat ez az Olimpiának köszönhetően. Mind több az angol felirat, és a fiatalok közül sokan jól beszélnek angolul. Éppen amikor ott voltunk, akkor tartották a kétnapos egyetemi felvételiket (10 millió diák felvételizett). Az egyetemi felvételik kötelező része volt az angol is!




Pekingre térve: mindenképpen megéri egy idegenvezetőt felfogadni, mert Pekingben még nem jellemző, hogy tudnának angolul beszélni (ha mégis eltévednénk a fiatalok valamennyire tudnak). A mi idegenvezetőnk egy egyetemista lány volt aki sokat tudott Kína történelméről, műemlékeiről, így nagyon élveztük a kirándulást (aki esetleg Pekingbe látogat, szívesen megadjuk az idegenvezetőnk elérhetőségét).

Még több kép pekingi utonkról

Első állomás a Forbidden City (Tiltott Város) volt: ez Kína egyik legnagyobb, legjobb állapotában levő emlékműve, melybe csak a császári udvar tagjai léphettek be ötszáz éven keresztül. A két utolsó dinasztiának volt az otthona a Tiltott Város: a Ming-eknek (1368 - 1664 ) és Qing-eknek (1664 - 1911), akik színte sosem hagyták el ezt a várost. 1911-ben a köztársasággá alakulás után még 1924-ig a Qing dinasztia utolsó császára családjával együtt ebben a Palotában lakott. Múzeumként 1950 -ben nyitották meg.
74 hektárnyi területen helyezkedik el, 6 méter mély várárokkal és 10 méter magas fallal körülvett építmény, melyben 9 999 szoba található. A világ egyik legnagyobb palotája, egy nap alatt lehetetlenség körbejárni. (Egy jó angol nyelvű honlap, mely a Tiltott Várost mutatja be részletesen.)

Következő helyszín a Summer Palace (Nyári Palota )volt: a Palotát, úgy mint a Forbidden City-t Peking egyik leglátogatottab túrista központjának tartják. A Jin dinasztia (1115 - 1234 ) idején kezdék építeni , mely a Qing dinasztia idejére luxus palotává vált. Számos torony, folyosó és különböző építmény található benne. További érdekessége, hogy egy hatalmas tó is tartozik hozzá, így a palota egyes tornyaiból csodálatos a kilátás. Egy-egy toronynál megállva percekig mi is csak néztük a szép környezetet (érdekes angol nyelvű honlap a palotáról).




A nap végén pedig biciklivel megnéztük Hutong-ot: ez Pekingen belül egy kis "város", mely olyan mint egy labirintus, rengeteg szűk sikátoros utcákkal van teli, így aki nem odavaló, aki nem ismeri ezeket az utcákat az igen könnyen eltévedhet! Mi ide is az idegenvezetőnkkel mentünk, így semmi problémánk nem volt a tájékozódással.
A Jin dinasztia elött még létezett a Hutong. A kialakítása akkor kezdődött amikor Dzsingisz kán elfoglalta Pekinget. (Érdekesség: Dzsingisz kán unokája Kubilaj kán alapította a kínai Yuan dinasztiát.) A háború után az "öreg" várost lerombolták az itt lakókat pedig új helyre költöztették. Ezt az öreg városrészt nevezik Hutong- nak (egy hasznos angol nyelvű honlap a Hutongról).


Végül, de nem utolsó sorban megnéztük a Temple of Heaven Park-ot (1409 és 1420 között épült) is, ami egy 267 hektárnyi területen elhelyezkedő hatalmas kert , mely négy fő részre tagolódik: Round Altar, Echo Wall, Imperial Vault of Heaven, Hall of Prayer for Good Harvest (ez utóbbi Peking jelképe). Eredetileg óriási szertartások színhelye volt. A császár közvetlenül az Istennel való kommunikálásra használta ezt a templomot: imádkozott elegendő esőért, jó aratásokért és bőkezű adományokért (érdekes angol honlap a templomról).

Utazási tudnivalók:

A repülőtérről a szállásig célszerű taxival menni, hiszen Peking hatalmas és helyi buszokkal nem igazán lehet eljutni a szállásig, mivel, ahogy már említettük, nagyon kevesen beszélnek angolul. Mi a szállodánk nevét felirattuk kínai nyelven és ezt megmutatva a taxisnak már könnyebben boldogultunk.

Szállás szempontjából érdemes arra figyelni, hogy helyileg a hotel hol helyezkedik el. A forgalom óriási, ezért ha a hotel messze van a központtól, akkor rengeteg időbe és pénzbe kerülhet, hogy eljussunk a célállomásig. A mi szállásunk közvetlenül a Forbidden City mellett volt (Dong Jiao Min Xiang Hotel). A szoba tágas és tiszta volt. Reggelizni inkább érdemes valamilyen kávézóba beülni, mert a szállodákban nem büféreggeli van, hanem kínai. Ezt az egyet nem sikerült megszokni egy év alatt: reggelire nehéz tésztákat és húsokat enni egyszerűen nem vagyunk képesek.

Vízum szükséges a beutazáshoz. Nekünk 3-4 munkanapba telt az elintézése Szingapúrban. Érdekesség, hogy az amerikai állampolgároknak többet kell fizetni a kínai vizumért, mint a többi beutazónak.

A valuta a kínai juan (1 juan kb. 27 forint), a legnagyobb címlet a 100-as.

Tuesday, June 13, 2006

Kína - Hong Kong

.



Június 3-án indultunk kínai utunkra. Elsőként Hong Kongot látogattuk meg. Miután már Szingapúrban élünk kilenc hónapja, kiváncsiak voltunk erre a városra. Utólag visszanézve sokkal jobban hasonlít egy kínai nagyvároshoz, mint Szingapúrban. Az elsődleges nyelv a kínai, de szerencsére a legtöbb ember beszél angolul. A nemzet sokkal homogénebb, mint Szingapúr: a 6.9 milliós népesség 96%-a kínai. Szingapúr esetén 77% kínai, 14% maláj és 8% indiai. Érdekesség, hogy kínai állampolgároknak kell vízum Hong Kongba, míg a legtöbb nemzetnek nem, például magyaroknak sem.

Hong Kong területe 1,102 négyzetkilométer, négy fő részre válik szét: Hong Kong sziget (mi itt szálltunk meg), Kowloon (neve kilenc sárkányt jelent, az Ázsia kontinens egyik félszigete), New Territories és Outlying Islands. A Hong Kong sziget és a tőle északra található Kowloon elég sűrűn lakott, üzletekkel, hotelekkel kiépített részek.

Az első nap a központot látogattuk meg, illetve azon belül is az ottani SoHo-t. Több utcán keresztül jobbnál jobb éttermeket és bárokat lehet találni, az árszinvonal sajnos elég magas. A városközpontot és a SoHo-t a világ leghosszabb, 800 méteres fedett mozgólépcsője köti össze, amit természetesen ki is próbáltunk.

Másnap a Hong Kong Convention & Exhibition Centre-t néztük meg először, ahonnan csodálatos a kilátás a Kowloonra (valamint a Kowloon-ról a Hong Kong szigetre). Ezután a belvárost jártuk be. Kezdtük a 1906-ban épült Western Market-tal, majd a Wing Lok utcát néztük meg. A kínai orvoslás összes gyógyszere megtalálható itt, a ginseng-től a madárfészkekig. A Hollywood Road-on csodálatos kínai antik üzletek találhatóak, melyekből párat mi is meglátogattunk. Az árak USD-ben is néha négy- illetve ötszámjegyűek (nagyon tetszett nekünk egy kisebb, sárkány alakú gyertyatartó, sajnos 3,500 USD volt). Ugyanebben az utcában található a Man Mo templom (lásd balra). Innen megint visszamentünk az őrült hosszú mozgólépcsőhöz.

Még több kép

Délután átmentünk Kowloon-ba egy kicsit körülnézni. Csodálatosak a felhőkarcolók árnyékában található régi brit épületek, például az óratorony. A híres Peninsula szálloda épülete igazán impozáns volt. Este pedig megnéztünk egy lézershow-t: a hatalamas felhőkarcolók, hotelek különbözőképpen voltak megvilágítva, illetve ezekkel rendezték a fényjátékot. Ami elképesztő volt, az az, hogy az összes (!) felhőkarcoló részt vett a lézershow-ban. Mindenkinek tudjuk ajánlani.


Hétfőn a Hong Kong Disneyland-ben voltunk. Metróval nagyon könnyen megközelíthető. Van külön Disney metró is. A park nagyon új, 2005- ben nyitották meg. Reggel értünk oda és egész estig maradtunk ott, nagyon jól éreztük magunkat. Négy nagyobb részből áll ahol különböző előadásokat, parádékat lehet megnézni, illetve mindenféle játékot ki lehet próbálni. A Disney mese motívumok közül szinte az összeset meg lehet itt találni!
Este a park egy óriási tüzijátékkal zárta az estét, gyönyörű volt.

Még több kép Disneyland-ről


Kedden felmentünk a Peak villamossal a Hong Kong szigeten található Victoria Csúcs lábához. Magára a csúcsra nem mentünk fel a nagy köd miatt, de a villamos megálló tetejéről is gyönyörű volt a kilátás. Délután pedig indultunk Pekingbe.


Utazási tudnivalók:

Információ: a repülőtéren több információs kiskönyv található (kb. 20), melyek igazából jobb információt nyújtanak, mint pl. a Lonely Planet útikönyv. A város összes nevezetességéről található leírás, térképeket is lehet találni. Nekünk különösen az ajánlott sétaútvonalakat leíró kisfüzet tetszett (8 séta volt részletesen leírva, képekkel illusztrálva).

Közlekedés: a repülőtérről a szállásra és fordítva nekünk busszal volt a legkényelmesebb és a legkedvezőbb eljutni. A taxi elég drága Hong Kongban, célszerűbb a buszt vagy a metrót használni. A legjobb üzlet persze a villamos, ami a maga 2 dolláros árával verhetetlen.

Szállás: a legtöbb Hong Kong-i szállás elképesztően drága, ami a lakásbérletre is igaz. Mi a Wang Fat Hostel-ben szálltunk meg, mely a belváros közepén található, melyet a hostelz-zel foglaltunk le. Egy hostel Hong Kongban kb. annyiba kerül, mint máshol egy négycsillagos szálloda.