Délkelet-Ázsia

Thursday, March 30, 2006

Kambodzsa : Angkor Thom & Angkor Wat

Március végén Kambodzsában jártunk, Angkor-t néztük meg, amit mindenkinek ajánlunk.

Szerencsére a repülőgép már kora reggel odaért a Siem Reap-i reptérre, így a túrát már 9 óra körül el is tudtuk kezdeni:



I. Angkor Thom: a XII.században épült VII. Jayavarman és utódjai által. Az Angkor Thom egy fallal körülvett város, melynek 5 hatalmas kapuja van (a keleti oldalánál kettő, a többinél pedig egy), mindegyik elefánt motívummal díszítve. A legismertebb a déli kapu, melyet teljesen visszaállítottak az eredeti állapotába.
Ezen a városon belül öt különböző műemléket lehet találni: Bayon (lásd jobbra), Baphuon és a Terrace of Elephants.

Angkor Thom mértani központjában található a Bayon. Nagyon érdekes, mert a templomban hatalmas sziklákba vésett arcképek láthatóak, továbbá a templom falába is különböző (harci jeleneteket vagy a mindennapi életet ábrázoló) motívumok vannak belevésve. Csodálatos ez a templom, nagyon sok túrista látogatja.

A Baphuon egy piramis alakú templom, mely jelenleg rekonstrukció alatt áll.

Természetesen az elefánt teraszon is voltunk, melyen nyilvános ünnepléseket tartottak. A terasz oldalába elefántok vannak vésve, melyek jól láthatóak még ma is.

Ekkor már délután egy óra volt, így elmentünk a hotelbe elfoglalni a szállásunkat.

Még több kép
Pár óra múlva ismét felkerekedtünk és folytattuk a kis kirándulásunkat:

II. Angor Wat: a legjelentősebb és legismertebb temlom Angkorban.
Az egész templomrészt vizesárok veszi körül, ami arra szolgált, hogy ne lehessen megtámadni.
Ahogy beértünk a nyugati kapun (ami a főbejárat, ellentétben a legtöbb keleti tájolású hindu templommal ), egy öt tornyból álló hatalmas belső templom tárult elénk (több emelet magas), melynek az oldalán lépcsőkön fel lehetett mászni a tetejéig. Mi is felmentünk a toronyba, mint ahogy rengeteg másik túrista is. A kilátás lenyűgöző volt!

A torony belülről eléggé tekervényes, valamint a belső falain, ugyanúgy mint Bayon-nál, különböző faragványok találhatóak (lásd balra).

A temlom külső részét faragványok veszik körbe, mitológiai és harci jeleneteket ábrázolva.

Az egész délutánt Angor Wat-nál töltöttük, majd ugyanitt megnéztük a naplementét (itt hat órakor volt, egy órával korábban mint Szingapúrban ), ezután visszamentünk a szállodánkba és úsztunk egy jó nagyot a medencében.

Sunday, March 26, 2006

Magyar események Szingapúrban

Mielőtt elkezdenénk a kambodzsai utazásunk beszámolóját, gyorsan megemlítenénk az elmúlt időszak magyar vonatkozású eseményeit Szingapúrban.

A március 15-i megemlékezést március 11-én, szombaton tartottuk a Botanikus Kertben levő magyar fánál (lásd a lenti képet, ahol éppen a nagykövet rakja fel a nemzeti szalagot a magyar fára). Az ünnepséget Ágnes szervezte, a szingapúri magyar kolónia tagja. Összesen 15-en lehetettünk. Elénekeltük a Himnuszt, elszavaltuk a Nemzeti Dalt. És természetesen sokat beszélgettünk. Jó volt megismerni a többi szingapúri magyart.





A következő héten koncertet szervezett a magyar nagykövetség, melyen Bartók Béla Divertimentoját hallgathattuk meg, Richard Strauss, Igor Sztravinszkij és Carl Nielsen művei mellett. A nagykövetség jóvoltából kiváló magyar borokat (Figula Chardonnay-jét, Gál Tibor Cabernet Sauvignon-ját) is kostólhattunk. Reméljük minél több hasonló esemény lesz Szingapúrban (egyről már tudunk: szingapúri-magyar fotókiállitás lesz áprilisban, kiváncsiak vagyunk rá).

Tuesday, March 21, 2006

Szingapúri kirándulások, 2006 március

Egyhetes Langawis nyaralásunk után Csilla még egy hetet Szingapúrban töltött, így volt időnk megmutatni neki a várost, a látnivalókat:

Először Chinatownba mentünk (1828- ban kapták meg a kínaiak Sir Stamford Raffles-től ezt a területet): kis területen helyezkedik el, viszont annál érdekesebb. Itt lehet látni Szingapúr egyik fő látványosságát, a Thian Hock Keng templomot. Gyönyörűen renoválták. Továbbsétálva érdekes kis utcák következnek, ahol ajándékokat lehet vásárolni, készíttetni.

Másnap a belvárost néztük meg: kezdtük az Orchard Roadnal, ahol nagyon sok bevásárlóközpontot lehet találni. Itt aztán mindent lehet kapni, mindenféle márkában, a leghíresebbektől a névtelenekig
Utunkat folytatva metróval elmentünk a Raffles Place metróállomásig (ha valaki egyszer Szingapúrban van, akkor a metrót is feltétlenül ki kell próbálnia, furcsa, hogy az emberek üvegajtóval vannak elválasztva a szerelvénytől, illetve a földön fel vannak festve a jelek, hogy hol fog az ajtó kinyílni, es tényleg mindig ott nyílik ki). Itt a Merlion-t néztük meg, mely Szingapúr egyik jelképe (lásd balra).
Az oroszlánhoz egy legenda is fűződik, miszerint Sumatran herceg amikor a mai Szingapúr szigetére látogatott, akkor meglátott egy erős állatot, amit oroszlánnak hitt (valószínűleg tigris lehetett). A herceg ezután Lion City-nek (oroszlán város) nevezte Szingapúrt.

A 3. napon Csilla és Andi elmentek az Állatkertbe. Itt már voltunk egyszer régebben, de mivel folyamatosan új állatokat is hoznak ide, ezért most is nagyon érdekes volt.
A legviccesebb jelenet az volt amikor megálltunk egy kigyó akváriuma előtt, épp a fényképezéshez készülődtünk amikor hirtelen egy csörgő hang megszólalt. Huuuu, jól megijedtünk.
Nagyon sokféle állatot lehtet itt megnézni, pl: fehér tigris, iguána, komodói sárkánygyík, krokodil, jegesmedve (láthatóan jól érzi magát az egyenlítőn - a hím már itt született), pingvin és ami a legújabb, a kengurúk.

Egy másik napon este visszamentünk a Night Safarira (ide már András is jött, mert egyedül nem mertünk elmenni), ami megintcsak nagyon izgalmas volt. (Korábbi bejegyzésünk)
Még több kép

Hétvégén, szombaton a Botanikus Kertet látogattuk meg (lásd jobbra), ahol a Pálma kertet és az Orchidea kertet néztük meg alaposabban. Nagyon nagy területen van a kert, így nem lehet egyszerre mindent megnézni. A kertnek van egy érdekessége is: a Magyar fa, ami egy elég központi helyen helyezkedik el, csak még nagyon kicsi, és így nehezen lehet észrevenni.

Vasárnap egy rövidke kis kirándulás volt a Mount Faberhez, ami tulajdonképpen egy kilátó. Nagyon klasszul lehet innen látni a várost, a kikötőt és a zöld parkokat is.

Kirándulásunk utolsó helyszíne Little India volt, ahol gyönyörű templomokat lehet megnézni (pl. a Sri Veeramakaliamman templom). Itt is vannak kisebb üzletek mint Chinatown- ban, melyekben inkább aranyat és ruhaféléket árulnak.

Tuesday, March 14, 2006

Malájzia - Langkawi II

Malájziai nyaralásunk első részében kirándulásunknak csak az első három napját említettük, a többiről most mesélünk egy kicsit:

Szombaton úgy döntöttünk, hogy pihenésképpen a szállásunk tengerpartjánál, medencéjénél és a környékén fogjuk tölteni a napot.
Délelőtt kipróbáltunk néhány vizisportot:
Először Csilla és Andi próbálta ki a jet-ski-t, nagyon ügyesek voltak mindketten! Egyszer sem borultak bele a vízbe! Ezután következett András a vizisí kipróbálásával. Eddig még sohase vizisíelt. Többet inkább nem irnánk erről... Ezután fürödtünk, majd estefelé sétálgattunk a szállásunk környékén.

Vasárnap két különböző programot csináltunk: Csilla elment várost nézni, mi ketten pedig búvárkodni mentünk Pulau Payar szigethez. Ezt a részt Malájzia egyik legegzotikusabb, legszebb "búvárparkjának" tartják. A szállodától kb. fél órát buszoztunk egy hajókikötőig, ahonnan egy szárnyashajóval folytattuk utunkat Pulau Payarhoz, ahol a part közelében egy hatalmas "úszó sziget" állt, amelyről indultunk búvárkodni, illetve voltak akik csak snorkeleztek. Gyönyörű korallokat, halakat és tengeri sünöket lehet itt látni. Nagyon szép volt a tenger alatti világ!

A következő túránk a Mangrove erdő túra volt. A mangrove erdőről azt érdemes tudni, hogy olyan, mint egy őserdő. Mocsaras, iszapos, nem lehet keresztülmenni rajta, sós vízből táplálkozik és csak csónakkal lehet megközelíteni.


Az erdő úgy alakul ki, hogy a mangrove fának három látszatra egyforma, de különböző termése van: - az egyik lesüllyed a vízben és a "szülő fával" együtt erdőt alkot, - a másik lebeg a víz tetején, így elég messzi területekre is elkerülhet és terjeszti ezt a növényfajt, - a harmadik pedig az előző két típus összegzése, mert ennek a termésnek az egyik vége nehezebb mint a másik és így függöleges helyzetben úszik a vízben.

Nekünk nagyon kényelmes volt az út, mert csak hárman utaztunk egy nagy motorcsónakban (plussz a vezető).
Az első érdekes esemény az volt amikor András átvette a vezetés és ő kormányozta a motorcsónakot a szigetek és az erdők között, nagyon izgalmas volt!

Első megállónk egy kis öbölben volt, ahol megnéztük, hogy hogyan etetik a sasokat, utána folytattuk utunkat a denevér barlang felé. A barlang nem volt túl nagy viszont denevér bőven volt benne, szerencsére nappal volt és mindegyik aludt.
Gyorsan megnéztük őket majd továbbmentünk egy halfarmra: a legérdekesebb a rája etetése és simogatása volt. A rájának nincs foga, így az ennivalót közvetlenül a szájába lehet tenni. Csilla és András kipróbálták, hogy milyen az amikor ráját simogat az ember, Andi inkább csak fényképezte a történéseket.
Utolsó megállónk a crocodile cave volt: régen elég sok krokodil élt itt, ma már csak ritkán és csak keveset lehet itt látni. (mi nem láttunk egyet sem).

Utazási tudnivalók:

Langkawi körülbelül 1 órányi repülőútra van Szingapúrtól, tehát az utazás egyáltalán nem fárasztó.
Mi a Lanai Langkawi Hotelben foglaltunk szállást, melynek több előnye is van: a reptértől mindössze 15 percnyi utazásra van taxival, ez a hotel az utolsó ezen a partszakaszon, ennek következtében nagyon csendes. A szobánk ajtajától kb. 1 percnyire volt a tengerpart, mely nagyon tiszta és a hőmérséklete is nagyon kellemes volt. A szállodának van kinti étterme is, ami közvetlenül a parton van, ezért mi színte minden nap itt ebédeltünk és közben gyönyörködtünk a látványban.

Saturday, March 11, 2006

Malájzia - Langkawi I

Langkawis kalandunk akkor kezdődött amikor egy kedves ismerősünk, Csilla úgy döntött, hogy meglátogat minket Szingapúrban, majd vele együtt tovább utazunk Malájziába. Malájziába már kétszer átlátogattunk, nagyon jól éreztük magunkat, ezért választottuk ismét ezt az országot. Továbbá a Maláj-félsziget észak-nyugati részén található 99 trópusi szigetről, a Langkawi szigetcsoportról nagyon jókat hallottunk. Március 1-től 7-ig tartott ez a kis kirándulás, ami fantasztikusan sikerült.

Aznap, amikor megérkeztünk Langkawiba már délután volt, de ez minket nem tartott vissza attól, hogy lemenjünk a tengerhez és fürödjünk, estefelé pedig egy kicsit sétálgattunk a környéken (a szállodai szobánkból készítettük a lenti képet).


Napjainkat általában úgy próbáltunk összeállítani, hogy délelöttönként kirándulni voltunk, délután pedig fürödtünk a tengerben illetve a szálloda medencéjében.

Másnap elmentünk a fővárosba, Kuahba. Mi leginkább helyi kis üzleteket szerettünk volna megnézni ahol mindenféle kis souvenirokat lehet kapni. Természetesen meg is találtuk ezeket az üzleteket, nagyon klassz dolgokat árultak pld: maszkokat, lámpákat, vázákat stb.
Ez egy nagyon kis város, amit néhány óra alatt meg is lehet nézni, így délutánra már vissza is értünk a szállodába és ismét a tengerbe vetettünk magunkat.

Még több kép

Pénteken elmentünk egy hajókirándulásra, három szigetet jártunk körbe:
1, Pulau Dayang Bunting
2, Pulau Singa
3, Pulau Kentut

A túra reggel 9:30-kor kezdődött: a szállodánk tengerpartjánál parkoló kis csónakokkal vittek minket körbe a szigetek körül.
Az első Dayang volt (névrokona a Maláj-félsziget keleti partján található Dayang szigetnek, ahol szeptemberben voltunk), melyet csodálatos mészkősziklák vesznek körül, valamint a sziget belsejében található egy édesvizi tó is. A tóban nyugodtan lehet fürdeni, valamint néhány vizisportot is ki lehet próbálni, mint pl.: vizibicikli, csónakázás stb.
A szigetről egy legenda is szól, miszerint volt egy gyermektelen pár akiknek 19 évi sikertelen próbálkozás után született egy gyermekük, miután ittak ebből a tóból. Illetve van egy másik legenda is miszerint egy óriási fehér krokodil lakott ebben a tóban.

Itt körülbelül 1 órát töltöttünk el, majd mentünk tovább Pulau Singa felé ahol azt néztük meg, hogy hogyan etetik a sasokat. A csónakkal megáltunk a szigetnél levő egyik kis öbölbe ahol a csónak vezetője ételt dobott a tengerbe, majd ezután a sasok folyamatosan landoltak a vizen és szedték ki a lábukkal az élelmet. Nagyon érdekes volt.

Utolsó állomás Pulau Kentut sziget volt, melynek csodálatos fehér homokos tengerpartja van a partmentén pedig óriási pálmafák találhatóak. Nagyon szép kagylókat és korallokat lehet gyűjteni. Itt szintén kb. egy órát töltöttünk, majd fájó szivvel hagytuk el a szigetet. Györnyörű volt.



Bulik az INSEAD-on

Mielőtt nekikezdenénk a Langkawi kirándulás megörökítésének, gyorsan megemlítünk két kiváló INSEAD-os bulit.

Február 25-én a Chijmesben, a Father Flanagan's-ben volt egy fergetes szombat esti buli. School disco volt (mindenki kisiskolásnak öltözött). Három INSEAD-os zenekar is fellépett (lásd balra). Az INSEAD harmadik periódusának (összesen 5 kéthónapos periódus van) egyik záróbulija volt.

Február 28-án két vizsgával lezárult a harmadik periódus két vizsgával (a másik négy tárgyból a projektek végeredményét kellett leadni, ill. prezentálni). Este megint nagy vizsgazáró buli volt a Clarke Quaynál az IndoChine diszkójában.