Délkelet-Ázsia

Sunday, January 29, 2006

Haw Par Villa (Szingapúr)

Szombaton a Haw Par Villát néztük meg Szingapúrban, mely igazából egy, a kínai mitologiat/kultúrát bemutató vidámpark. A parkot 1937-ben épitette Aw Boon Haw, egy korabeli kínai milliomos (a Tiger balzsamokból lett milliomos, így a tigris motivum igen meghatározó a parkban).

A parkot giccsesnek találtuk, de érdemes megnézni, a kínai kultúrát érdekesen mutatja be. A legnagyobb nevezetesség a Pokol Tíz Udvara (10 courts of hell). Egy barlangban található a parkon belül. Az első udvarban Qinguang király itéletet hoz: az arra érdemesek a mennybe kerülnek (az érdemektől függően az arany vagy az ezüst hidon), a bűnösök pedig a pokolba.

A bűnösök esetén a király a bűntetést is kiszabja, melyet a következő nyolc udvarban hajtanak végre.
A nyolc udvar igen részletesen a bűntetéseket mutatja be. Például a gyilkosságért a fejet és a kezet vágják le a kilencedik udvarban, vagy a pletyka-terjesztőknek a hetedik udvarban kitépik a nyelvüket. A büntetéseket követően Zhuanglun király mond végső ítéletet. Itt található a Felejtés Pavilonja, ahol Men Po öregasszony teájától elfelejtik az előző életüket, valamint a Reinkarnáció Kereke, mely a bűnöktől függően meghatározza a következő életet.

A park többi részén a kínai kultura többi meghatározó szereplője található, Konfuciusztol Lin Tse-hsüig (ő lépett fel a brit ópium-kereskedelem ellen 1839-ben, melyet az 1840-1842-es első ópium háború követett).

Tudnivalók:

A park ingyenes, csak a Pokol tíz udvaránál kérnek el 1 dollárt.

A park a Buona Vista MRT állomástól, illetve az INSEAD-tól a 200-as busszal érhető el.

Sunday, January 22, 2006

Burma - további képek

A téli szünetben több csoporttársam is Burmában járt, akikkel az utazás után persze megosztottuk a képeket. Egyikük, Frederic iszonyatosan szép képeket készített. Bagant találta el különösen (lásd az első képet). Sok képet láttam Baganról, de ez a leggyönyörűbb.


A Shwedagon Payaról készített képei is gyönyörűek, különösen az északi rész egyik tornya:


Frederic fotoalbumahoz ide kattints. Érdemes végignézni!

Tuesday, January 17, 2006

Burma - Inle Lake

Burmában a harmadik helyszín, ahol voltunk: Inle Lake (nagyságát tekintve: 22km hosszú, 11km széles és 875 m-el a tengerszint felett helyezkedik el ). Inle Lake Burma keleti részében található, a Shan államokban. A Shanok alkotják az egyik legnagyobb etnikumot Burmában, thaijal rokon népcsoport. Inle Lake körül Intha emberek élnek, még kisebb népcsoport. Még több kép

Baganból Hehoba repültünk (az Inle Lake-hez legközelebbi repülőtér), majd innen utaztunk tovább taxival kb egy órát Nyaungshwe-be . A város leginkább az Inle Lake-i szállásokról ismert. Mark Elliott útikönyvében (South-East Asia - The Graphic Guide) Délkelet-Ázsia egyik legszebb kisvárosának mondja. Ez azért enyhe túlzás (Nyaungshwe-ről lásd lent).

Első nap, amikor megérkeztünk már délután volt, ezért csak feltérképeztük a helysz
ínt és utánnaérdeklődtünk, hogy hogyan lehet bejárni a tavat.
Útközben összetalálkoztunk egy helybéli lakossal, akinek, mint kiderült, volt egy csónakja is, amivel másnap kivitt minket a tóra kirándulni. Nagyon korán indultunk, mert a tavon levő piac, a floating market csak a reggeli órákban van nyitva.

Útközben láttunk helyi halászokat is, aminek az az érdekessége, hogy az emberek nem a kezükben az evező lapáttal eveznek, hanem a lábukkal (lásd a jobboldali képet, melyet Frederic, INSEAD-os csoporttársam készíett).

Ezután megnéztük a helyi teritőkészitő embereket és ezüstműveseket. Láttunk hosszúnyakú nőket is. A nyakukba mind több karikát tesznek, hogy hosszabb legyen a nyakuk. Öt éves korukban teszik fel az első öt karikát, majd folyamatosan növelik a karikák számát. Majd elmentünk a csónak tulajdonosának az egyik jó ismerőséhez, akik esernyőkészitéssel foglalkoznak.

Utolsó elötti állomásunk a Phaung Daw U Paya (lásd a lenti képet) volt, ami tó közepén található (a tavon van egy kis szárazföld és oda épitették ezt a templomot).














Tavas kirándulásunk utolsó állomása a Jumping Cat Monastery volt, több mint 100 éve épült, ahol megnéztük amint egy szerzetes kezében tartva egy karikát ugráltatja a macskákat.

Másnap
Nyaungshwe-t néztük meg alaposabban. Két fő nevezetessége van: Yadana Man Aung Paya (lépcsőzetes tetejű pagoda, a város legrégibb temploma) és a Museum of Shan Chiefs. Utóbbi a régi Shan feudális nagyúrak palotájából kialakitott múzeum. Érdekesség, hogy az utolsó Nyaungshwe-i nagyúr lett Burma első elnöke.

Hasznos tippek:
  • Szállások: Jellemzően három helyen találhatóak: Nyaungshwe-ban (a tó északi részén van), a tavon (pl. Golden Island Cottages), illetve a tó mellett. Leginkább Nyaungshwe-t tudjuk ajánlani. A mi szállásunk, a Paradise Hotel, Nyaungshwe-ben volt, igazi kincs volt Nyaungshwe-ben. A tavon elég hideg van esténként (hatkor megy le a nap januárban), a szállások elég hidegek este.
  • Éttermek: a környék egyik legjobb étterme a Golden Kite Nyaungshwe-ben, elsősorban túristák látogatják.

Saturday, January 14, 2006

Burma - Bagan

Yangonból Baganba repültünk. Bagant Burma első számú nevezetességének tartják, Angkor Wat mellett Délkelet-Ázsia leglenyűgözőbb történelmi emléke. Bagan körül 2.217 pagoda található, melyek i.sz. 850-1300 között épültek. Bagan fénykora 1057 -től kezdődött, amikor a déli Thaton meghódításával létrejött az első burmai birodalom, és 1287-ig tartott, amikor Kubláj kán mongoljai lerohanták Bagant.

Öt napot voltunk Baganban, ami pont elég arra, hogy meg lehessen nézni a legszebb, legérdekesebb pagodákat. Az első három napban elsősorban a 10-15 nagyobb templomot jártuk be. Az utolsó két napban pedig visszamentünk a leginkább tetsző templomokba, illetve a kisebb templomok közül párat meg tudtunk nézni (a fenti képen Andi pl. a 2102-es számú pagodán látható, amit nagyon megszerettünk). A több, mint 2000 templom közül tényleg lehet válogatni. Még több kép

A templomok több különböző településen találhatóak: a templomok többsége a régi Baganban található, de Nyaung U-ban, Myinkaba-ban, Minnanthuban és Pwasawban is több templom található.

A leghíresebb templomok:

Ananda Phato: a leghíresebb templom Baganban, kiváló tájékozódási pontként is szolgál. Feltehetőleg az 1100-as években épitették. Ez tekinthető az egyik leginkább "élő" templomnak a kiváló restaurálásnak köszönhetően.

Shwegugyi: viszonylag kismértetű templom, de nagyon elegáns (lásd a lenti képet). Szokatlanul sok ablakkal rendelkezik. A fotósok egyik kedvenc helye, az ablakokból látható a többi, nagyobb templom. Központi elhelyezkedése miatt kiváló a kilátás.

Shwesandaw: az egyik legmagasabb templom, melynek a felső teraszára még fel lehet mászni. Naplementekor és napnyugtakor igen sok túrista és helybéli keresi fel.

Mingalazedi: most "kezdik" lezárni a Mingalazedi teraszait. A mongol támadás előtt közvetlenül épült ez az utolsó nagy templom.

Dhammayangyi Pahto: a legnagyobb templom Baganban. Messziről vörös piramisnak látszik.

Shwezigon: a burmai pagoda-stilus meghatározója. A Shwedagoni pagodával hasonlitja össze az ember, annak tényleg az elődjének fogható fel.

Baganban leginkább három módon lehet közlekedni: biciklin, lovaskocsin és bérelt kocsikon (sofőrrel és idegenvezetővel). Mi a biciklit választottuk, mert ez adta a legnagyobb szabadságot.

A hotelek három helyen találhatóak: régi Baganban, új Baganban (a kormány kitelepitette a lakosokat a kilencvenes években a régi Baganból az új Baganba) és Nyaung U-ban, utóbbi a bagani rész admininsztratív központja (itt található a repülőtér is). A hotelek közül leginkább a régi Bagan határán levő Golden Express Hotelt tudjuk ajánlani. Közel van Bagan központjához, kedvező árú (30 dollár/éjszaka), valamint igen szép. A másik három, a régi Baganban található nagy szálloda is szép: a Sakura Hotel, a Bagan Hotel és a Bagan Thande Hotel. A Nyaung U-ban található vendégházakat edzettebb utazóknak ajánljuk.

Sunday, January 08, 2006

Burma - Yangon (Rangoon)

Szingapúrból Burma fővárosába, Yangonba (Rangoonba) repültünk. Bár nagy múlttal rendelkező város, de csak 1885 óta, Burma teljes brit gyarmatosítása óta a főváros. Yangon mindenképpen megér egy-két napot. A helyi idegenvezetők hajlamosak leszólni (inkább utazzunk az irodájukkal más városokba), de valójában gyönyörű ez a város.


A fő látványosság a Shwedagon Paya. Nekünk burmai utazásunk alatt ez tetszett a legjobban. A 98 méteres arany stupa már messziről látszik (lásd a képen). Amikor felértünk a stupához, szinte a lélegzetünk is elállt. A stupa mellett ugyanis közel 100 kisebb templom is látható. A fehér márványtól és a sok aranytól szinte nem is lehet látni és fényképeket is elég nehezen lehet készíteni emiatt. A paya a 6-10. században épült, azóta többször átépítették. A Shwedagont nem elég egyszer megnézni, mert először az ember nem is veszi észre a "kissebb" látványosságokat (mi kétszer néztük meg) . Egyszer érdemes egy idegenvezetővel körbejárni, majd egy másik nap csak sétálgatni a templomok között. Hivatásos, állami idegenvezetők helyett egy buddhista szerzetes vezetett körbe minket. Nagyon sok szerzetes van a pagodában, megszólítják a túristákat, és szívesen megmutatják a payát a külföldieknek. Érdekes velük beszélni. Az embernek olyan érzese van, mintha 1800-as években járna. Még több kép


A Shwedagon Payaban megismert buddhista szerzetessel másnap is találkoztunk, és a városban is körbevezetett minket. A Shwedagon Paya közelében található a modern (1980-ban épült) Maha Wizaya Paya, ami szintén gyönyörű:


A város közponja a Sule Payanál található. Lényegesen kisebb pagoda, de mindenképpen érdemes megnézni. Állítólag 2000 éves, és Buddha haját tartalmazza (valójában többször átépítették, és igen nehéz meghatározni a korát).

A Sule Paya körüli belváros jellemzően igen lelakott, még a brit korszakban épült házakból áll. A Strand Hotelt is megnéztük, amelyiket a három híres keleti szálloda között tartanak számon, a másik kettő a Raffles Szingapúrban, illetve a The Oriental Bangkokban. Nemrég újították fel, gyönyörű volt belülről, sikerült visszahozniuk a múlt század eleji hangulatot.


A belvároson kívül Yangon olyan mintha parkokból, tavakból állna. Érdemes megnézni a People's Parkot (lásd fent). A park központi kútjától a Shwedagon Paya arany stupájára és a nyugati bejáratra lehet rálátni, naplementekor gyönyörű.
A Kandawgyi tó szintén lenyűgöző, a tó körül lehet sétálgatni. A tavon látható étterem a régi burmai királyi hajókat idézi.


Yangonban a Summit Parkview hotelben szálltunk meg, amit mindenkinek tudjuk ajánlani (a szálloda honlapja). 30 dollárért már a Shwedagonra néző szobákat lehet kapni (érdemes körülnézni az internetet, nagyon sok árért hirdetik ezeket a szobákat, 30-100 dollárig minden elképzelhető).

Burma (Myanmar) általános tudnivalók

A téli szünetet Burmában töltöttük. Sokak szerint Burma Délkelet-Ázsia legegzotikusabb országa. Burmába viszonylag nehezebb megszervezni egy utazást, így a legfontosabb tudnivalókat össze is foglaljuk:


  • Főbb látnivalók: Burma elképesztően sok történelmi és természeti látványossággal rendelkezik, de ezek közül három mindenképpen szerepel a Délkelet-ázsiai Top 10-ben: a Shwedagon Paya Rangoonban; az ősi város Bagan, a több, mint kétezer pagodájával; és Inle Lake. A történelmi emlékek közül a Golden Rock, Bago, Mandalay, Mrauk U is gyönyörű. Továbbá kellemes tengerpartokkal (pl. Ngapali) is rendelkezik az ország.
  • Átnevezések: 1989-ben az országgal együtt (ekkor lett Burmából Myanmar) több várost és folyót átneveztek. Ekkor lett Rangoonból Yangon, Paganból Bagan, Peguból Bago, az Irrawaddy folyóból Ayeyarwady.
  • Be- és kiutazás: a vízumügyintézés Szingapúrban (és tudomásunk szerint Bangkokban) nagyon gyors. Nekünk egy nap alatt elintézték. A vízum 35 szingapúri dollárba került (kb. 20 USD). Beutazáskor már szerencsére se csoportos, se egyéni túrista vízum esetén sem kell beváltani 200 dollárt (ez viszonylag új módosítás). Korábban minden túristának be kellett váltani ezt az összeget FEC-re (lásd később), majd később csak az egyéni túrista vízummal rendelkezőkre vonatkozott ez a szabály. A kiutázáskor fejenként 10 dollár reptéri adót kell fizetni.


  • Pénz: a hivatalos pénznem a kyat, a hivatalos árfolyam pedig 5.5 kyat/USD. A valóságban 1100 kyat körüli árfolyamon váltják át a dollárt. A legjobb árfolyamot 100 dolláros címletek esetén lehet kapni a fővárosi hotelekben (1135 kyat/dollár), a legrosszabbat vidéken kisebb címletek esetén (1060 kyat/dollár). Utcán nem érdemes váltani, nagy eséllyel becsapják az embert. Amióta nem kell beváltani beutazáskor 200 dollárt FEC-re (1:1 volt az arány), azóta gyakorlatilag nem lehet találkozni ezzel a pénzzel. A dollár egyre jobban betölti a másodlagos valuta szerepét. Érdemes mind dollárt, mind kyatot tartani, és attól függően fizetni, hogy melyik esetén kap kedvezőbb árat az ember.
  • Mikor érdemes menni: leginkább október és március között. Márciustól jön a meleg évszak (közel 40 fok is lehet), majd májustól az esős évszak, amikor pl. Bagan közel járhatatlan. Decemberben, januárban Yangonban nagyon kellemes az idő, mint Mo.-n augusztusban. Baganban naplemente után már kicsit hideg van. Inle Lake-n, a Shan hegyek között naplemente után már nagyon hideg van, volt hogy négy réteg ruhát kellett felvenni.
  • Utazás országon belül: a városok között leginkább repülővel lehet utazni, egyrészt a nagy távolságok, rossz utak, és északon a magas hegyek miatt. Három megbízható légitársaság közül lehet választani: Yangon Airways, Air Mandalay és Air Bagan. A teljesen állami tulajdonban levő és veszélyes Myanma Airways-t mindenképpen el kell kerülni. A forgalom Burmaban jobboldali, azonban a kocsik 95 százaléka jobbkormányos (tekintve, hogy használt kocsikat a szomszédos, baloldali közlekedéses országokból hozzák be). Emiatt az előzés elég érdekes.
  • Kommunikáció: nemzetközi telefon mindig elérhető, csak nagyon drága (5-6 dollár/perc). A web emailek le vannak tiltva (pl. Yahoo, Hotmail, de a Freemail, vagy a Citromail sem működik), nekünk a kepeslap.hu segítségével sikerült csak üzenetet küldeni.