Délkelet-Ázsia

Sunday, December 18, 2005

Malájzia, Indonézia, Sentosa

Az elmúlt másfél hét leginkább a vizsgákról szólt. Az INSEAD-on december végén fejeződik be a második periódus (összesen öt periódus van), hat vizsgával a periódus végén. Andi, a feleségem pedig a British Councilnál vizsgázott. Szombatonként persze voltak BBQ partik.

Időközben a blogot is frissítettük. A blogot csak október végén kezdük (a Thaiföldi kirándulás után), ugyanakkor már augusztus óta Szingapúrban vagyunk. Most írtuk csak meg az első három nagyobb kirándulás kalandjait:
Malájzia - Dayang sziget
Indonézia - Bintan sziget
Szingapúr - Sentosa
Valamint a "Még több kép" felirat alatt elérhető Kodakgallery fényképalbumok könnyebben elérhetőek

Több más témáról is szeretnénk még írni, talán a vizsgák után:
  • Szingapúr nevezetességei
  • INSEAD bemutatása

Monday, December 12, 2005

Német-svájci hét az INSEAD-on

A múlt héten német-svájci hét volt az INSEAD-on (általában havonta egyszer van egy nemzetiségi hét). Főbb események:

1, Hétfőn svájci sajt est volt a Svájci klubban, kiváló fundüt ettünk

2, Kedden filmvetítés volt az egyetemen (Good Bye Lenin, illetve Die Schweizermacher)

3, Csütörtökön érdekes panelbeszélgetés volt:

A vállalati szférát képviselő menedzserek két pontot emeltek ki. Az első a helyi nyelv fontossága: szinte mindegyik részvevő megerősítette, hogy ázsia karrier esetén a helyi nyelv ismerete különösen fontos (kivéve Szingapúr, ahol tökéletesen el lehet boldogulni az angollal). Második: Ázsiáról elsősorban csak általánosságokban lehet beszelni., mert az országok között jelentős különbségek vannak , így célszerűbb inkább országokra fókuszálni (illetve Kína, Indonézia esetén országon belül is jelentős különbségek vannak).
A külképviseletek között jelentős különbségek mutatkoztak. A svájci képviselet a vállalatokat több támogató tevékenységgel is segíti (pl. információk egyes országokról). A német képviselet szinte kizárólag a lobbizásban látta a hozzáadott értékét. A Schering képviselője leginkább azt kritizálta, hogy a nemzetközi szerződések megkötésében jelentős hátrányban vannak az európai vállalatok az amerikaiakkal szemben, hiszen mire az Európai Unió képviselői megegyeznek a külpolitikát illetően, addig az amerikaiak már régen meg is kötötték a szerződést.
Részvevők:
  • Mr. Andreas Michaelis (German Ambassador to Singapore)
  • Mr. Rolf Frei (Swiss Embassy, Deputy Head of Mission)
  • Mr. Alex Jagmetti (UBS, Managing Director)
  • Mr. Klaus Wulf (Schering, Managing Director Asia-Pacific)
  • Prof. Michael Witt (INSEAD)
4, Pénteken pedig hatalmas buli volt a Paulaner étteremben: először egy kis beszédet mondtak a rendező diákok, majd a vacsora következett és végül a tánc és mulatság.A vizsgák előtt igazán ránk fért egy utolsó nagy buli.