Délkelet-Ázsia

Saturday, November 26, 2005

INSEAD Winter Ball

Szombaton voltunk az INSEAD téli bálján, mely a Fullerton hotelben volt.

Este nyolckor kezdődött egy állófogadással, majd a vacsora következett. A vacsora közben egy zenekar játszott. Továbbá az egyik végzős felolvasott egy beszédet (két "évfolyam"van az INSEAD-on, decemberben és júliusban lehet diplomázni), valamit egy a diákok álltal készített prezentációt vetítettek. A vacsorát hatalmas buli követte, hajnalig roptuk a táncot. Még több kép

Sunday, November 20, 2005

Night Safari (Szingapúr)

A Night Safari közvetlenül a Szingapúri Álletkert mellett található. Leginkább éjszakai állatkertként lehetne leírni. A Szingapúri állatkerthez hasonlóan rácsok nem láthatóak: a ragadozó állatok üveg mögött voltak, a többi állat inkább árokkal és növényzettel volt elkülönítve. Valamint sok állat teljesen szabadon volt.


Már a nyitásra, 7:30-ra odamentünk. A Night Safarit nyitott busszal, illetve gyalog lehet megnézni. Mi az előbbit választottuk, mivel igen jelentős terület tartozik a Night Safarihoz.

A kocsi lassan ment es közben egy nő kommentálta az eseményeket: mikor mit látunk.
Néha egy kicsit megijedtünk, mert már korom sötét volt, és az állatok elég közel voltak hozzánk. Pl. a tapir egy lepésnyi távolságra volt. 15 perc múlva megállt a kocsi az egyik állomason és itt aki akart körbenézhetett: mi is ezt tettük.
Ez egy elkerített rész volt, ahol az állatok szabadon voltak engedve, kivéve a macskafélék. Az éjszakai szafari nagy előnye, hogy a macskafélék nagyon élénkek. A legtöbb állatkertben csak azt látni, hogy alszanak.
Nagyon izgalmas volt mert néha csak hangokat lehetett hallani, látni viszont nem láttunk semmit, hogy mi az.

Ez a kis gyalogtúra után indult tovább a kocsi: megint mentünk kb 15 percet, közben láttunk: elefántokat, zsiráfokat, vizolovakat stb.
Majd megint megálltunk: ezen az állomason meg lehetett nézni egy állatshow-t. Kb. fél órás volt: az egyik legklasszabb jelenet az volt, amikor a nezőközönség egyik sorához odament egy emberke es kivett a székek alol egy ÓRIÁSI kígyót. Természetesen ezek után mindenki megnézte, hogy mi van a széke alatt (szerencsére mi elég messze ültünk, így nekünk nem volt olyan rémisztő.
Szerepeltek kisebb állatkák is, akik üres flakonokat pakoltak bele egy dobozba.
Voltak farkasok is, de azok messze voltak a nezőközönségtől.

Sunday, November 13, 2005

Hétvégi bevásárlás és partik

A mostani hétvégén nem utaztunk sehova. Singaporeban maradtunk, kicsit pihenni vágytunk. Pénteken az Orchard Roadra (Singapore fő bevásárló utcája) mentünk vásárolni. Az üzletek Deepavali után (lásd korábbi írásunk) gyorsan áttértek karácsonyi díszekre. Óriás karácsonyfákat állítottak fel egy-két helyen. Érdekesek a karácsonyi díszek a trópusokon, valahogy furcsán érzi magát az ember.


A pihenés azért nem volt teljes: mind pénteken, mind szombaton barbecue partikra mentünk (nem volt tudatos, valahogy így jött össze). Pénteken a nyugatiak által nagyon látogatott Holland Village egyik japán éttermében voltunk, ahol volt lehetőség barbecue-ra. Az asztalokba volt építve a kis tűzhely, a marhahúsokat nekünk kellett grillezni. Kiváló volt.

Szombaton az ír Glyn barátom tartott barbecue partit japán menyasszonyával együtt. 30 INSEAD-os lehetett a partin, nagyon érdekes volt. Az előző napi parti miatt fáradtak voltunk, így nem mentünk tovább meccseket nézni.

Saturday, November 12, 2005

Lakásunk

A lakásunk Singapore középső részén található, az INSEAD-tól (ahol az MBA tanulmányaimat végzem) kb. 10 percre gyalog, a British Counciltól (ahol a párom tanul), 10-15 perc busszal. A kelet-nyugati metróvonal Buona Vista megállója 10 perc alatt gyalog elérhető (összesen három metróvonal van Singapore-ban, most építik a negyediket). A környék nagyon nyugodt, pálmafás utak jellemzik.

A Dover Parkview-nak nevezett lakóparkban 4 nagy épület található. Sok szorakozási lehetőséget nyújt a lakópark:

  • Uszómedence
  • Splash medence
  • Jacuzzi
  • Konditerem
  • Karaoke terem
  • Teniszpályák
  • Barbecue

A lakásunk is nagyon kellemes: egy nagyszoba étkezővel, 2 halószoba, 2 fürdőszoba, konyha és mosókonyha. Nagyon megszerettük a lakást. Még több kép

A lakópark honlapja

Sunday, November 06, 2005

Singapore Zoo

Vasárnap a Szingapúri állatkertben voltunk. Mindenképpen érdemes meglátogatni, ha valaki Singaporeban jár. Ami nekünk a legjobban tetszett:

  • Fragile Forest: őserdőt alakítottak ki az állatkert egy részén, ahol a lepkék és más kisebb állatok szabadon mozoghattak (természetesen fedett volt)
  • Elefánt show
  • Fehér tigris
  • Jegesmedve (aminek a tartása a trópuson nem kis erőt vesz igénybe)
  • Zsiráfok

A világ egyik legnagyobb állatkertje. Öt órát voltunk ott, nagyon gyorsan elment az idő. A night safarira is megvettük a jegyet (erről majd később írunk),de azt inkább egy másik időpontban akarjuk megnézni, a kettő együtt kicsit fárasztó lenne. Még több kép

Utazási tudnivalók:

  • Az állatkert könnyen megközelíthető a 138-as busszal (egészen a bejáratig visz). A buszra az Ang Mo Kio MRT megállónál lehet felszálni
  • Jegyek: érdemes a night safarival együtt megvenni, 31 dollár/fő ha a night safarinál a buszt is igénybe veszi az ember. Részletesebben: www.zoo.com.sg

Saturday, November 05, 2005

Indiai-pakisztáni hét az INSEAD-on





Deepavali hetén az INSEAD-on indiai-pakisztáni hetet tartottunk. Főbb események:
  • Hétfőn az szingapúri indiai High Commissioner (főbiztos?) tartott elődadást - kiváló beszéd volt a modern India főbb kérdéseiről
  • Kedden indiai filmnap
  • Szerdán indiai vacsora
  • Csütörtökön indiai divatbemutató és tánc
  • Pénteken pedig indiai buli (nem is tudtam, hogy milyen jó indiai diszkózenék vannak)

Wednesday, November 02, 2005

Deepavali ünnepe Szingapúrban

.


A héten volt a Deepavali (vagy Divali) ünnepe, mely a legjelentősebb hindu ünnep. Négy napos esemény, mely több ünnepet is összefog:
  • A fény ünnepe (ezt jelzik a kivlagított utcák is)
  • A hindu új év kezdete
  • Aratási ünnep
  • Rama legyőzte Ravanat, a démonkirályt (ez csak az egyik mitológia történet a sok közül)



Deepavali miatt kedd szünnap volt Szingapúrban. INSEAD-os társaimmal elmentünk az indiai negyedbe (Little India). Prasad barátom kiváló idegenvezetőnek bizonyult. Bejártuk a Serangoon utat (Little India fő útja), mely gyönyörűen ki volt világítva. Be lehetett menni Sri Veeramakaliamman templomba, gyönyörűen ki volt világítva, és zsúfolva volt (80% indiai, 20% érdeklődő). A cipőt természetesen le kellett venni, de a felsőruházatot nem (Indiában több helyen a férfiaknak a felsőruházatot is le kell venni a templomban). A séta után beültünk egy indiai étterembe, ahol kiváló tengeri ételeket ettünk (Indiában a családi ünnepi étkezés szorosan hozzátartozik az ünnephez, Prasad mondta, hogy ilyenkor kiváló édességek kerültek az asztalra).