Délkelet-Ázsia

Monday, October 31, 2005

Thaiföld - Phuket sziget

.

Vasárnap jöttünk vissza Szingapúrba egy három napos Thaiföldi kirándulásról. Phuket szigeten voltunk, Patong beachen volt a szállásunk.



A reptérről egy kisbuszban Phuket városba utaztunk. Tanulságos volt: szegény ázsiai város, közel a luxus szállodákhoz. A lakosok nem igazán voltak segítőkészek. Egy kínai templomot akartunk megkeresni, de a megkérdezett emberek csak "bolti-túrákat" kínáltak: meg kell néznünk három boltot, és elvisznek több templomhoz, majd a szálláshoz. Egy másfél órás városnézés után felültünk a helyi buszra (!), és Patong beachre mentünk. Sok turista nem is tudja, hogy van helyi busz. Nagy élmény volt: félig nyitott busz, ventillátorokkal, nyitott ajtóval. A megállókat többször nem láttuk, csak a helyiek tudják, hogy hol áll meg.


Patong beachen egy szép szállodában szálltunk meg: Patong Resortban. Közel volt a tengerhez, és mégis nyugis helyen. Patong beach az ázsiai tengerpartokhoz (különösen Malájziához képest) zsúfolt volt. Az árusok figyelme itt már több túristára irányult, nem csak ránk (a szabók ügynökei a legrámenősebbek). Több árus tsunami képeket mutatott. Borzasztó lehetett, de nem hiszem, hogy ezeket fel kellene használni az eladásokhoz. A tavalyi katasztrófa után nagyon szépen helyrehozták a szigetet, egy-két helyen lehetett csak épitkezést látni. November 1-től kezdődik a túrista szezon, már egy-két nappal a szezon előtt is sok turista volt.


Jól éreztük magunkat, kicsit tudtunk pihenni, jet ski képességeinket tökéletesítettük. Még több kép

Utazási tudnivalók:

  • Útlevélnek a kiutazáskor még 6 hónapig érvényesnek kell lennie
  • Visa on Arrival, azaz a nagyobb határátkelőhelyeken is lehet igényelni vízumot. 5 percet vesz igénybe. Szükségesek: 1,000 baht/személy (1 baht = 5 forint), 1 fénykép.
  • Kiutazáskor: 500 baht/személy, bahtban fizetendő (állítólag csak reptereken kell megfizetni). Több túrista nem tud erről, és a reptéren kell bahtot váltaniuk, vagy ATM-et keresniük.

Saturday, October 15, 2005

Botanikus kert (Szingapúr)

Szombaton a botanikus kertben voltunk. Egyszerűen csodálatos, Szingapúr egyik jelentős látványossága. Az egész kertet nem tudtuk bejárni, elsősorban az Orchidea kertet akartuk megnézni.


Az Orchidea kert külön van választva a Botanikus kerttől. Kb. három órát voltunk ott, rengeteg gyönyörű orchideát láttunk. Még több kép

A botanikus kert honlapja

Sunday, October 09, 2005

Indonézia - Bintan sziget

.


A hétvégén Bintanon voltunk. Bintan egy üdülősziget Szingapúr közelében.

Bintan nagy előnye, hogy egy órás hajóúttal elérhető Szingapúrból (a nemzetközi hajóutaknál csak egy órával kell korábban kimenni). Háztól házig kb. 3 órát utaztunk, míg más szigetek esetén ez 5-6 órát is jelenthet. Továbbá 5-6 hajó is indul naponta, igy ki lehet választani a legalkalmasabb időpontot (mi szombat reggel utaztunk Bintanra es vasárnap este jöttünk vissza Szingapúrba). Egy hétvégi út esetén ez elég nagy előny. Egy légkondis, TV-vel rendelkező luxus hajóval utaztunk. A hajó elég nagy volt, ezért a tenger hullámzását nem igazán lehetett érezni az úton.

A Bintan Lagoon Resort szállodában foglaltunk szállást. A szálloda hatalmas, amorf alakú úszómedencével, valamint saját tengerparttal rendelkezik. Sajnos csak két napot töltöttünk Bintanon így kizárólag a szállodában voltunk. Úsztunk, napoztunk, továbbá kipróbáltuk a jet skit is. Nagyon gyorsan eltelt a két nap. Mindenkinek tudjuk ajánlani, aki egy-két napi pihenésre vágyik (1 hetet is bőven el lehet tölteni ott).


Még több kép

Utazási tudnivalók/tanácsok:
  • Melyik szállodába érdemes menni: Bintan északi részén kb. 10 nagy szálloda van. A legszebb sokak szerint a Banyan Tree (400-700 szingapúri dollár/szoba - de érdemes a Rates To Go honlapon ellenőrizni a last minute árakat). A Bintan Lagoon Resort ötcsillagos szálloda viszonylag kedvező árfekvéssel - mi is itt voltunk (200 dollár körüli árak, last minute akciók esetén olcsóbb). A Nirwana Resort és a Mana Mana Beach Club árfekvése alacsonyabb (80-150 dollár). Több ismerősöm is volt az utóbbi két szállodában, ők is nagyon meg voltak elégedve a szállodákkal.
  • Utazás megszervezése: Az utazást célszerű megszervezni saját magunknak. Mi egy utazási irodánál fizettük ki a szállást, de utólag visszanézve, egyedül olcsóbban meg tudtuk volna szervezni. Az utazás megszervezésének lépései: az AsiaRooms.com-on vagy a Rates To Go honlapokon (lásd az "Utazási honlapjaink" linket) célszerű a szobát kifizetni és a Tanah Merah hajóállomáson megvenni a jegyet. A Bintani hajóállomástól a szállodákig a szállodák buszaival el lehet jutni, melyek minden hajó érkezése után indulnak. A buszoknál nem kérnek semmilyen jegyet, csak a megfelelő szálloda (légkondis) buszára fel kell felszállni. A szoba árában benne van a busz út is (ellentétben az utazási iroda állításával, mely szerint igen nehéz megszervezni a buszutat a hajóállomástól a szállodáig, ha valaki nem utazási irodánál foglalja le a jegyét).
  • Mikor érdemes menni: az év bármely hónapjában lehet Bintanra menni, de leginkább márciustól októberig célszerű odautazni. Október közepétől december végéig erősen érződik a monszun hatása. A monszun viszonylag enyhe Ázsia többi részéhez viszonyítva, de egy-két órás esők könnyen előfordulhatnak. Januárban es februárban még enyhébb a monszun. Mi október közepén voltunk ott, mindkét nap egy órát esett az eső, de utána fél órával már le lehetett menni a medencékhez.
  • Vízum: Magyar állampolgárok az érkezéskor is igényelhetnek vizumot Indonéziába. A vízum ügyintézés nagyon gyors: 5 perc alatt elintéztük Bintanon. Tíz dollárt fizettük egy 7 napos vízumért.

Saturday, October 01, 2005

Sentosa sziget (Szingapúr)

Sentosa egy mesterségesen kialakított szabadidő sziget Szingapúrban. Nagyon könnyen megközelíthető: a szigetre közvetlenül egy Cable Car visz át (hasonló a magyarországi libegőhöz, csak éppen zárt), a szigeten pedig a helyi buszokkal könnyen el lehet jutni bárhová.
Mi először az Underwater World-be mentünk: nagyon sokféle vizi állatot láttunk, például. ráját, tengeri csikót, tengeri sünt, cápát, medúzát. Nagyon szépen kialakították ezt a kis vizi "állatkertet" és elég nagy területen helyezkedik el. Mi körülbelül két órát voltunk ott.

Ezután elmentünk megnézni egy Delfin show-t. (A helyi buszjárattal nagyon könnyen eljutottunk odáig). Kb fél órás műsor volt: először beszéltek pár szót a delfinekről, majd utána következett a show.
A show után meg lehetett simogatni a delfineket, amiről fényképet is készítenek. Természetesen mi is kipróbáltuk, hogy milyen érzés delfint simogatni: nagyon érdekes bőre van, leginkább gumihoz lehet hasonlítani.


Majd sétáltunk a szigeten, nagyon gyönyörű volt, tele van virágokkal. Van egy függőhíd is, amin át lehet menni a szigetől egy kisebb szigetre. Kicsit félelmetes volt átmenni egy mozgó hídon, de nagyon élveztük. Még több kép