Délkelet-Ázsia

Tuesday, February 21, 2006

Érdekes vacsorák Szingapúrban

A legtöbbször csak az utazásainkról írunk, de gondoltam, most megemlítek egy-két különösen érdekes vacsorát is. Hetente általában többször elmegyünk vacsorázni, de a múlt héten többek számára is érdekes vacsorákon vettünk részt:

Először is, szerdán volt az
első CEMS vacsora Szingapúrban. A CEMS (Community of European Management Schools) 16 európai ország 16 egyetemének közös (Mo.-n a Közgáz vesz részt benne), egyéves programja. Az egy év alatt a diákok egy külföldi szemesztert teljesítenek a másik 16 egyetem valamelyikén (én a Kölni Egyetemen tanultam a program keretében 2001-ben), egy külföldi szakmai gyakorlaton és egy szakmai projekten vesznek részt. Mivel a CEMS-nek kifejezetten európai fókusza van, így meglepett a meghívas.

Csütörtökön INSEAD-os kelet-közép-európai vacsorát rendeztünk (azaz a lengyel, cseh, szlovák, magyar diákok jöttek össze). Az egyéves INSEAD MBA-t augusztusban és januárban lehet elkezdeni. Szeptemberben is tartottunk egy kelet-európai vacsorát (akkor az összes kelet-európai diákot meghívtuk), összeses 15-en voltunk partnerekkel együtt. Most, köszönhetően a januárban kezdett kelet-európai diákok nagy számának, csak a fent említett négy országból 20-an voltunk. A vacsora után magyarok beültünk még sörözni (lásd a képet). A vacsorán egy magyar vendégünk is volt: Amaczi Péter, a Japánban élő magyar kolónia életének egyik lelkes szervezője


Végül pénteken egy ANZ menedzserrel vacsoráztunk, aki az ANZ (az egyik legnagyobb ausztrál bank több délkelet-ázsiai érdekeltséggel) kambodzsai terjeszkedésében igen alaposan kivette a részét (az INSEAD-on az egyik projektben ezt a témát elemeztük). Sokan kérdezhetik, mi ebben a különös, sok banki terjeszkedésről lehet hallani. Kambodzsa azért jelentősen nagyobb kih
ívás. A hetvenes években Pol Pot nemhogy a banki rendszert, de a pénzt, mint intézményt is fel akarta számolni. A vietnám invázió (majd megszállás) felszabadította az országot a Khmer Rouge uralma alól, de sok időnek kellett eltelnie, mire a politikai rendszer stabilizálódott, és a banki rendszer pedig elkezdett fejlődni. Az ANZ az első nemzetközi bank, amelyik nagyobb terjeszkedésbe kezdett Kambodzsában. Érdekes módon a kambodzsai Royal Grouppal (több iparágban érdekelt, pl. mobil telekommunikáció) közösen hozta létre az ANZ Royalt.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home